Skip to Main Content

Opas hankkeiden aineistonhallintaan

Tervetuloa!

Tämä opas tukee ja ohjaa Laurean hankkeiden aineistohallintaa. Opas täydentää Laurean TKI-toimintaohjeita Intrassa sekä muita avoimen TKI-toiminnan suosituksia. Tämä opas soveltuu käyttöön Laurean hankekumppaneiden kanssa.

Kun hankkeissa syntyy tutkimus- ja kehittämisaineistoa, täytyy aineistosta, sen lainmukaisuudesta, omistajuudesta ja käyttömahdollisuuksista huolehtia. Tähän auttaa aineistonhallinta. Opas tarjoaa perustiedot myös sopimuksista, tietosuojasta ja tutkimusetiikasta. Keskeiset tehtävät ovat aineistonhallintasuunnitelman teko ja syntyneesta datasta kuvailun teko Laurean Datakatalogiin.

Koulutukset

Tutkijan ABC-ajokortti MOOC

Perusurssi opettaa perusasiat siitä, kuinka tehdä eettisesti kestävää ja vastuullista tutkimus- ja kehittämistyötä. Kurssi luo yleiskuvan siihen, mitä tutkimus- ja kehittämistoiminnassa tulee huomioida tutkimusetiikan, tietosuojan ja tietoturvan, julkaisemisen, aineistonhallinnan, oppimateriaalien avaamisen, kestävän kehityksen ja hyvän tieteellisen käytännön näkökulmasta.     

Suorittaminen: Kurssin suorittamisesta saa jatkossa osaamismerkin. Materiaali on avoin kaikille. Sitä voi kurssin suorittamisen lisäksi käyttää aihepiiriin perehtymiseen ja palata materiaaliin aina uudestaan. Kurssille pääsee tästä linkistä:  https://canvas.laurea.fi/enroll/JM7DF8  

 

Mitä on aineistonhallinta?

Aineistonhallinta on hankkeen aineiston vastuullista käsittelyä, jossa huomioidaan hyvät tieteelliset käytänteet. Kun hankkeessa syntyy tutkimus- ja kehittämisaineistoa, täytyy aineistosta huolehtia. Vastuullinen aineistonhallinta on tärkeä osa TKI-hanketta.

Aineistonhallinnalla tarkoitetaan sitä, että aineistot (data) ja niihin liittyvä kuvaileva tieto (metatieto, metadata) on luotu, tallennettu ja järjestetty siten, että aineiston säilyy käyttökuntoisena ja luotettavana ja että tietosuoja ja tietoturva on varmistettu aineiston koko elinkaaren ajan. Aineistonhallinnassa keskeistä on suunnitelmallisuus ja tärkein työkalu on aineistonhallintasuunnitelma. (Lähde: Aineistonhallinnan käsikirja)

Aineistonhallinta on osa hyvää tieteellistä käytäntöä.  Datan asianmukainen käsittely, versiointi ja tallentaminen takaavat tutkimuksen luotettavuuden. Hyvä aineistonhallintatapa mahdollistaa datan jatkokäytön ja avaamisen. Laurealle, hankkeelle ja tutkijalle datan avaaminen ja jatkokäyttö on meriitti, joka tuottaa Laurealle tuloksia Tiede ja tutkimus.fi -portaaliin.

Mitä on TKI-aineisto/data?

Tutkimus- ja kehittämisaineistolla (TKI-aineistolla) tarkoitetaan hankkeen aikana tuotettua tai hyödynnettyä aineistoa, johon hankkeen tulokset pohjautuvat ja jonka avulla hankkeen tutkimuksen analyysi ja tulokset voidaan todentaa ja toisintaa.

Hanketta varten keräämääsi TKI-aineistoa ovat esimerkiksi:

  • haastatteluista syntyvä materiaali (videot, audiotiedostot)
  • haastattelujen litteroinnit
  • kyselyt, kyselylomakkeet, vastaukset, jne.
  • työtiedostot alkuperäisestä materiaalista
  • tekemäsi äänitteet ja videot
  • fasilitoidussa työpajassa syntynyt materiaali, mm. valokuvat
  • tutkimuspäiväkirjasi, muistiinpanosi
  • mittaustulokset
  • aineiston koodaus, luettelointi, jäsentely ja kommentointi eri tasoilla
  • analysoidun datan eri versiot
  • fyysiset ja elektroniset laboratoriopäiväkirjat
  • lähdekoodit ja ohjelmistot
  • itse keräämäsi fyysinen tai elektroninen lähdemateriaali (esim. biologiset näytteet, esineet, tekstinäytteet, keruuaineistot)
  • Muiden keräämä valmis avoin aineisto.

Laurean datapolitiikka

Laurea Datapolitiikka kuvaa periaatteet ja ohjeet, jotka liittyvät Laurea-ammattikorkeakoulun tutkimuksessa, kehittämisessä ja opetuksessa syntyvän tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiodatan (TKI-data) keräämiseen, käyttöön ja hallintaan. Datapolitiikka perustuu Laurean strategiaan sekä kansallisiin ja kansainvälisiin datapolitiikkoihin. Laurea-ammattikorkeakoulun toimintaa ja työtä ohjaavat arvot ovat avoimuus, vaikuttavuus ja vastuullisuus. Laurean tutkimusdatapolitiikka perustuu näihin arvoihin ja edistää niiden toteutumista.

Laurean avoimuuden tiekartta kuvaa toimintaperiaatteet ja tavoitteet niin toimintapolitiikan, datanhallinnan, oppimisen ja julkaisemisen avoimuuden osalta.

Laurea on sitoutunut 3AMK:n eli Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian strategisen liittouman yhteiseen Viisas avoimuus -politiikkaan, joka määrittelee niiden tutkimus-, kehitys-, ja innovaatio (TKI) -toiminnan sekä oppimistoiminnan avoimuutta. Viisas avoimuus -politiikka on kuvattuna kymmeneen avoimuuden lupaukseen ja niitä toteuttaviin periaatteisiin.

Mitä on metadata?

Usein aineisto- ja data-sanoja käytetään toistensa synonyymeinä. Termien hahmottaminenon siksi tärkeää, että Laurean tavoite on avata niin aineistoa kuin metadataa. Kansallinen datalinjaus määrittelee käsitteet seuraavasti:

TKI-aineisto on tutkijan tai hankkeen aikana käyttämä resurssi, eli sähköisessä tai fyysisessä muodossa olevaa tutkimus- tai kehittämishankkeen perusaineistoa. Aineisto on laajempi käsite kuin data.

TKI-data on TKI-aineistoa, joka on kerätty, havaittu, mitattu tai luotu hypoteesien vahvistamiseksi ja tutkimustulosten todentamiseksi. Tutkimusdata voi yleensä olla digitaalisessa muodossa, mutta se voi esiintyä myös analogisessa tai fyysisessä muodossa (esimerkiksi laboratoriopäiväkirjat).

Metadata Metadatalla, metatiedolla tai kuvailutiedolla tarkoitetaan TKI-aineiston kontekstia, sisältöä ja rakennetta, hallintaa ja/tai käsittelyä sekä sen kokoamista kuvaavaa ja tiivistettyä tietoa. Kuvailutietoa datasta.

Lähde:  Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025. osalinjaus 1. Tutkimusdatan avoin saatavuus

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement