Laureassa on selvitetty oppimis- ja tutkimusinfrastruktuurien olemassaoloa ja avoimuutta sekä luotu infrojen toimintamalli. Mallissa listataan perusperiaatteet ja toimintatavat. Dokumentti päivittyy, kun lisää infroja avataan ja toimintamallit täsmentyvät.
Laurean oppimis- ja tutkimusinfrojen politiikka löytyy tiedostona täältä.
Laurean verkkosivuilta löytyy lisätietoa oppimis- ja tutkimusinfrojen käyttömahdollisuuksista.
Laurea-ammattikorkeakoulun oppimis- ja tutkimusinfrastruktuurin määritelmän ytimessä on välineet, laitteet, tietoverkot, tietokannat, aineistot, tilat ja palvelut, joiden avulla tuetaan oppimista ja tutkimusta, tutkimusyhteistyötä sekä tutkimus- ja innovaatiovalmiuksia sekä avoimia oppimiskäytänteitä. Tutkimusinfrastruktuurit voivat olla yksipaikkaisia, hajautettuja, virtuaalisia tai näiden yhdistelmiä: labeja, palveluinfroja, kirjastoja, tietokonelaitteita, tietokantoja.
Kansallisessa linjauksessa tutkimusinfrastruktuurien avoimuudella tarkoitetaan muun muassa läpinäkyvyyttä, löydettävyyttä, saavutettavuutta, jaettavuutta ja uudelleenkäytettävyyttä.
Tavoitteena on, että mahdollisimman monella on avoin pääsy julkisrahoitteisiin tutkimusinfrastruktuureihin. Avoin saatavuus ei kuitenkaan aina välttämättä tarkoita maksuttomuutta, mutta keskeistä on, että tällaiset infrastruktuurit ovat voittoa tavoittelemattomia – kustannukset pyritään pitämään mahdollisimman pieninä.
Laurea-ammattikorkeakoulu edistää tutkimusinfrojen toimintaa seuraavasti:
Oppimis- ja tutkimusympäristöt noudattavat lainsäädäntöä ja hyvää tieteellistä käytäntöä, tietosuojaa, tutkimusetiikkaa ja rahoittajien suosituksia.
Oppimis- ja tutkimusympäristöjen avointa käyttöä edistetään niin, että kunkin oppimis- ja tutkimusympäristön avoimen käytön ehdot on määritelty.
Oppimis- ja tutkimusympäristöjen toiminnassa edistetään avointa toimintamallia niin, että tuloksia, julkaisuja, datoja ja muita tuotoksia jaetaan avoimin lisenssein.
Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement