Aineiston dokumentoinnilla tarkoitetaan tutkimusaineiston kuvailua, eli sen avaamista, mitä aineistot ovat, miten ne ovat syntyneet ja miten niitä voidaan käyttää. Kuvailevaa tietoa kutsutaan metatiedoksi tai metadataksi.
Ilman dokumentointia aineisto on vain merkityksetön kokoelma yksittäisiä tiedostoja, numeroita ja merkkejä ja sitä voi olla mahdotonta ottaa käyttöön. Tutkimusaineiston sisällön, keruun ja muuttujien huolellinen kuvailu on edellytys aineiston käyttökelpoisuuden säilymiselle.
Projektipäällikkö tai tutkimuksesta vastaava henkilö huolehtii siitä, että hankkeessa kerätyn aineiston kuvailutieto tulee tallennetuksi asianmukaisella tavalla.
Miksi dokumentoida aineisto?
Tutkimusaineiston metadata. Kuva: Tampereen yliopiston kirjasto: Tutkimusaineistojen hallinta. CC BY 4.0
Dokumentoi data niin, että se on käyttöönotettävissä pitkänkin ajan päästä. Huomaathan, että itse datan lisäksi tarvitaan aineiston luomisen yhteydessä syntynyt materiaali.
Tallenna aineiston kanssa samaan hakemistoon teksti- tai pdf-tiedostoina:
|
Tallenna datan dokumentointi esimerkiksi tekstitiedostona (txt) aineiston yhteyteen. Suosittelemme Readme-tiedoston tekoa.
Aineiston dokumentoinnilla kuvaat sekä itsellesi että muille, mistä aineistossa on kyse. Suunnittele aineiston dokumentointi mahdollisimman tarkkaan ja aloita se heti tutkimusprojektin alussa. Huolellisesti suunniteltu ja toteutettu dokumentointi helpottaa tutkimustyötä ja sitä on hankalaa, ellei mahdotonta, toteuttaa jälkikäteen.
Jos data säilytetään hankkeen päättymisen jälkeen, se avataan tai sitä jatkokäytetään, datan yhteteen tulee tehdä tiedosto, jossa kuvataan datan sisältö ja muuttujat sekä tarjotaan ohjeet datan käyttöönottoon. Tämä voidaan tehdä yksinkertaisena tekstitiedostona. Tätä tiedostoa kysytään yleensä README-tiedostoksi.
Seuraavassa on joitakin yleisiä ohjeita niistä asioista, joita projektista ja aineistosta tulisi kuvailla tieteenalasta riippumatta.
Nämä tiedot tulee liittää readme.txt-tiedostoon tai vastaavaan aineistojen yhteyteen.
Suunnittele tiedostojen ja kansioiden nimeämiskäytäntö heti projektin alussa. Luo yhtenäiset tiedostojen ja kansioiden nimeämiskäytännöt ja noudata niitä johdonmukaisesti. Sovi yhtenäisistä nimeämiskäytännöistä tutkimusryhmän kanssa.Suunnitelman tulee olla niin tarkka ja laaja, että se kattaa koko tutkimuksesi aikaiset tarpeet. Nimeämissuunnitelman tavoitteina on
Huolehdi siitä, ettet käytä tiedostojen ja kansioiden nimeämisessä henkilötietoja tai muuta sensitiivistä tietoa.
Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement