Skip to Main Content

Opas opinnäytetyön aineistonhallintaan, tietosuojaan ja tutkimusetiikkaan

Haastattelu- ja kyselytutkimuksen toteuttaminen

Haastattelu- ja kyselytutkimuksissa käsitellään useimmiten henkilötietoja vähintään epäsuorien tunnisteiden muodossa, joten aineistoja on syytä käsitellä lähtökohtaisesti luottamuksellisena henkilötietoaineistona. Esimerkiksi haastateltavan ääni, yhteystiedot ja osallistumissuostumus katsotaan henkilötiedoiksi.

Kyselytutkimuksissa puolestaan esimerkiksi yleiset taustamuuttujat, kuten ikä, sukupuoli, ammatti ja asuinpaikka ovat epäsuoria tunnisteita, jotka voivat yhdistämällä johtaa osallistujan tunnistamiseen. Myös avoimet vastaukset voivat sisältää tunnisteellisia tietoja. Jos aiot toteuttaa haastattelu- tai kyselytutkimuksen opinnäytetyötäsi varten, aloita keskustelemalla ohjaajasi kanssa ja tutustumalla tietosuojakäytänteisiin.

Valmistelu

Kun toteutat haastattelun tai kyselyn, tee seuraavat toimet:

  1. Tee aineistonhallintasuunnitelma ja kuvaa siinä käytänteet.
  2. Tee opinnäytetyösopimus työelämäkumppanin kanssa.
  3. Valmistele osallistujien informointi ja suostumuksen pyytäminen tutkimukseen ja mahdolliseen henkilötietojen käsittelyyn.
    Jos suunnittelet käyttäväsi samaa aineistoa myös seuraavassa opinnäytetyössäsi:
    • Suunnittele henkilötietojen jatkokäsittely jo aiemman opinnäytetyön yhteydessä ja informoi osallistujia samanaikaisesti jatkokäsittelystä, tai
    • pyydä osallistujilta uusi suostumus uuteen tarkoitukseen.
    Valmistele tietosuojailmoitus tutkimukseen osallistuville. Voit hyödyntää valmista mallipohjaa ja tutustua sen täyttöohjeisiin.
  4. Mieti tarvitsetko tutkimuslupaa.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement