Skip to Main Content

Opas opinnäytetyön aineistonhallintaan, tietosuojaan ja tutkimusetiikkaan

Opinnäytetyösopimuksen tekeminen

Laureassa on oma opinnäytetyösopimuspohja, joka on kehitetty ammattikorkeakoulujen yhteisestä sopimuspohjasta. Sopimus ladataan omalle koneelle ja pyydetään allekirjoitus yhteistyötaholta ja tallennetaan Ashaan. Anna työelämäkumppanille samalla yleiset sopimusehdot sekä työelämän palautelomake, tarvittaessa aineistonluovutussopimus.

Sopimuspohja koostuu seuraavista osista (materiaali löytyy Laurean opiskelijaintrasta):

Hyvään työelämäkumppanuuteen kuuluu keskustelu siitä, miten yhteistyö etenee ja millaisia asioita se sisältää. Käy työelämäkumppanin kanssa avoin keskustelu opinnäytetyötyön vaiheista ja sen sisällöistä. Täältä löydät lisätietoa sopimuksesta.  

Mistä opinnäytetyösopimuksessa sovitaan?

Opinnäytetyösopimuksessa sovitaan seuraavista asioista:

Tulos tai Tulokset tarkoittavat tietoutta, patentteja, keksintöjä, menetelmiä, ratkaisumalleja, laitteita, aineita tai tietokoneohjelmia, niitä kuvaavia dokumentteja ja teknisiä raportteja, jotka aikaansaadaan Opinnäytetyötä tehtäessä ja jotka ovat itsenäistä merkitystä omaavina erikseen luovutettavissa ja erotettavissa Opinnäytetyöstä, riippumatta siitä, ovatko ne suojattu tai suojattavissa immateriaalioikeudellisesti. Tulos sisältyy aina Opinnäytetyöhön ja mahdollisesti Liitännäisaineistoon.

Tutkimusaineistolla tarkoitetaan tässä sopimuksessa Opiskelijan keräämää perusaineistoa tai perusaineistosta jalostettua aineistoa, johon Opinnäytetyöprosessin Tulokset perustuvat.

Tekijänoikeudet: Opinnäytetyö, tulokset ja tutkimusaineisto tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat opiskelijalle.

Yhteistyötahon oikeudet opinnäytetyön tuloksiin: Yhteistyötaho saa opiskelijalta opinnäytetyössä julkistettaviin tuloksiin rinnakkaisen, maksuttoman, ja pysyvän käyttöoikeuden toiminnassaan.

  • Käyttöoikeuteen ei sisälly julkistettavien tulosten muuntelu- eikä edelleenluovutusoikeutta.
  • Lisäksi yhteistyötaho saa oikeuden ottaa kopioita tai valmistaa kappaleita opinnäytetyössä julkistetuista tuloksista ja jakaa niitä yhteistyökumppaneilleen markkinointitarkoituksissa.
  • Yhteistyötahon tulee tällöin ilmoittaa, että opinnäytetyössä julkistetut tulokset kuuluvat Laurea ammattikorkeakoulussa tehtyyn opinnäytetyöhön ja samalla ilmoittaa opinnäytetyön tekijän nimi.
  • Laurea-ammattikorkeakoulun nimen tai muun tunnuksen käyttö kaupallisiin tarkoituksiin ei ole sallittua ilman sen kirjallista lupaa.

Aineiston luovuttaminen: Jos opiskelija luovuttaa tutkimusaineistoa yhteistyötaholle luovutettava tutkimusaineisto kuvataan Opinnäytetyösopimuksessa. Luovutettava tutkimusaineisto luovutetaan anonymisoituna, eikä luovutettavaan aineistoon sisälly henkilötietoja. Anonymisointi tehdään Tietoarkiston aineistonhallinnan käsikirjan mukaisesti tai muuta vastaavaa asianmukaista menettelyä noudattaen. Tutkimusaineisto luovutetaan sähköisessä muodossa, elleivät sopijapuolet sovi toisin. Tutkimusaineiston tarkemmasta luovutustavasta sovitaan erikseen tietosuoja ja tietoturva huomioiden.

Opiskelija voi myös luovuttaa tutkimusaineiston omistusoikeuden, joka puolestaan tarkoittaa sitä, että yhteistyötaho omistaa luovutuksen jälkeen tuloksen (esim. 3D-mallinnuksena syntynyt esine) eikä opiskelijalla ole tämän jälkeen tulokseen mitään oikeuksia, pois lukien oikeus tulla mainituksi tuloksen tekijänä siten kuin hyvä tapa edellyttää. Mikäli tulokseen sisältyy keksintö, tuloksen oikeuksista sovitaan erikseen.

Aineiston oikeudet

Jos käytät itse keräämääsi aineistoa vain oman opinnäytetyösi tulosten rakentamiseen etkä jaa aineistoa muiden käyttöön, aineiston oikeuksista ei tarvitse sopia.

Jos toimeksiantaja haluaa käyttää aineistoa, täytyy toimeksiantajan kanssa sopia:

  1. Aineiston rinnakkaisista käyttöoikeuksista tai
  2. Mahdollisesta omistusoikeudesta.

Opiskelija voi opinnäytetyöprosessin aikana kerätä tutkimusaineistoa, johon opinnäytetyö tai opinnäytetyöprosessissa saatavat tulokset perustuvat. Jos opiskelija luovuttaa yhteistyötaholle tai ammattikorkeakoululle tutkimusaineiston tai oikeuksia keräämäänsä tutkimusaineistoon, sovitaan siitä erikseen.

Opiskelija voi antaa 1) rinnakkaisen käyttöoikeuden aineiston käyttöön, mikä tarkoittaa sitä, että opiskelijalle itselleen jää aina luovutuksesta riippumatta oikeus käyttää tulosta itsekin. Luovutettavaan käyttöoikeuteen kuuluu, mikäli siitä on nimenomaisesti sovittu:

  • oikeus muunnella tulosta, joka tarkoittaa sitä, että käyttöoikeuden saaja saa esimerkiksi muuttaa tuloksen esitysmuodosta toiseen tai muokata sitä muutoinkin sisällöllisesti, vaikkapa valmistamalla sen pohjalta oman parannellun versionsa ja/tai
  • oikeus luovuttaa käyttöoikeus edelleen, joka tarkoittaa sitä, että käyttöoikeuden saaja saa luovuttaa opiskelijalta saamansa käyttöoikeuden vapaasti eteenpäin esimerkiksi omille yhteistyökumppaneilleen, mutta samalla säilyttää itse käyttöoikeuden.

Opiskelija voi myös 2) luovuttaa tutkimusaineiston omistusoikeuden, joka puolestaan tarkoittaa sitä, että yhteistyötaho omistaa luovutuksen jälkeen tuloksen (esim. 3D-mallinnuksena syntynyt esine) eikä opiskelijalla ole tämän jälkeen tulokseen mitään oikeuksia, pois lukien oikeus tulla mainituksi tuloksen tekijänä siten kuin hyvä tapa edellyttää. Mikäli tulokseen sisältyy keksintö, tuloksen oikeuksista sovitaan erikseen.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement