Skip to Main Content

Opas opinnäytetyön aineistonhallintaan, tietosuojaan ja tutkimusetiikkaan

Opinnäytetyön raportin, tulosten ja aineiston käyttö- ja omistusoikeudet

Tekijänoikeudet: Opinnäytetyö, tulokset ja tutkimusaineiston tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat opiskelijalle.

Tulosten käyttöoikeudet: Tulos tai Tulokset tarkoittavat tietoutta, patentteja, keksintöjä, menetelmiä, ratkaisumalleja, laitteita, aineita tai tietokoneohjelmia, niitä kuvaavia dokumentteja ja teknisiä raportteja, jotka aikaansaadaan opinnäytetyötä tehtäessä ja jotka ovat itsenäistä merkitystä omaavina erikseen luovutettavissa ja erotettavissa opinnäytetyöstä, riippumatta siitä, ovatko ne suojattu tai suojattavissa immateriaalioikeudellisesti.

Aineiston oikeudet: Opinnäytetyösopimuksessa sovitaan toimeksiantajan ja opiskelijan välillä opinnäytetyössä kerätyn, tuotetun ja (uudelleen)käytetyn tutkimusaineiston oikeuksista. Nämä asiat on kuvattu toimeksiantajasopimuksessa. Huomaathan, että opinnäytetyön aineiston jatkokäytöstä ja mahdollisesta avaamisesta on informoitava opinnäytetyöhön osallistuvia.

Opinnäytetyön raportin käyttöoikeudet: Ammattikorkeakouluissa tehdyt opinnäytetyöt tallennetaan Theseus-julkaisuarkistoon. Theseuksessa voit määritellä niin opinnäytetyön raportin kuin mahdollisen liitteenä ladattavan tuotoksen (esim. toimeksiantajalle tehdyn oppaan) käyttöoikeuksista itse.

Voit määritellä käyttöoikeudet itse Creative Commons -lisenssien avulla.

Mistä opinnäytetyösopimuksessa sovitaan?

Opinnäytetyösopimuksessa sovitaan seuraavista asioista:

Tausta-aineisto: tarkoittaa opinnäytetyön ulkopuolella aikaansaatuja tietoja, ideoita, patentteja, keksintöjä, menetelmiä, ratkaisumalleja, laitteita, aineita tai tietokoneohjelmia, niitä kuvaavia dokumentteja ja teknisiä raportteja, valokuvia kirjallisia- ja taiteellisia teoksia ja niihin liittyviä immateriaalioikeuksia yms., jotka yhteistyötaho omistaa tai joihin tällä on oikeus myöntää käyttöoikeuksia ja jota opinnäytetyön tekijä hyödyntää opinnäytetyön tekemisessä. Tämä kirjataan sopimukseen.

Tekijänoikeudet: Opinnäytetyö, tulokset ja tutkimusaineisto tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet kuuluvat opiskelijalle.

Yhteistyötahon oikeudet opinnäytetyön tuloksiin: Yhteistyötaho saa opiskelijalta opinnäytetyössä julkistettaviin tuloksiin rinnakkaisen, maksuttoman, ja pysyvän käyttöoikeuden toiminnassaan.

  • Käyttöoikeuteen ei sisälly julkistettavien tulosten muuntelu- eikä edelleenluovutusoikeutta.
  • Lisäksi yhteistyötaho saa oikeuden ottaa kopioita tai valmistaa kappaleita opinnäytetyössä julkistetuista tuloksista ja jakaa niitä yhteistyökumppaneilleen markkinointitarkoituksissa.
  • Yhteistyötahon tulee tällöin ilmoittaa, että opinnäytetyössä julkistetut tulokset kuuluvat Laurea ammattikorkeakoulussa tehtyyn opinnäytetyöhön ja samalla ilmoittaa opinnäytetyön tekijän nimi.
  • Laurea-ammattikorkeakoulun nimen tai muun tunnuksen käyttö kaupallisiin tarkoituksiin ei ole sallittua ilman sen kirjallista lupaa.

Aineiston luovuttaminen: Jos opiskelija luovuttaa tutkimusaineistoa yhteistyötaholle luovutettava tutkimusaineisto kuvataan opinnäytetyösopimuksessa. Luovutettava tutkimusaineisto luovutetaan anonymisoituna, eikä luovutettavaan aineistoon sisälly henkilötietoja. Anonymisointi tehdään Tietoarkiston aineistonhallinnan käsikirjan mukaisesti tai muuta vastaavaa asianmukaista menettelyä noudattaen. Tutkimusaineisto luovutetaan sähköisessä muodossa, elleivät sopijapuolet sovi toisin. Tutkimusaineiston tarkemmasta luovutustavasta sovitaan erikseen tietosuoja ja tietoturva huomioiden.

Mikäli Tutkimusaineisto on tekijänoikeudella tai sen lähioikeudella (mm. luettelo ja tietokanta) suojattu, saa Yhteistyötaho rinnakkaisen, maksuttoman, ja pysyvän käyttöoikeuden Tutkimusaineistoon toiminnassaan. Muuhun, tekijänoikeussuojan piiriin kuulumattomaan tutkimusaineistoon yhteistyötaho saa omistusoikeuden. Opiskelijalla tutkimusaineiston tekijänä säilyy aina rinnakkainen, pysyvä ja maksuton käyttöoikeus tutkimusaineistoon sen luovutuksesta huolimatta.

Opiskelijalla säilyy aina isyysoikeus aineistoon ja häneen on viitattava, jos aineistoa käytetään.

Creative Commons -lisenssit

Kun opinnäytetyön tuotos, aineisto, raportti tai oppimateriaali avataan muiden käytettäväksi, on syytä määritellä käyttöoikeudet.

Creative Commons (CC) -lisenssi on yleisesti käytetty avoin lisenssi, joka mahdollistaa tekijänoikeuden alaisten töiden jakamisen jakamisen ja käyttämisen avoimesti.

Creative Commons on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarjoamien maksuttomien ja koneluettavien lisenssien avulla on mahdollista jakaa tai käyttää uudelleen tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia. Järjestö pyrkii edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä maksuttomien juridisten työkalujen avulla. Creative Commons -lisenssien ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2002, vuonna 2019 Creative Commons Nimeä 4.0 valittiin Euroopan komission aineistojen standardilisenssiksi.

CC-lisenssit eivät ole vaihtoehto tekijänoikeudelle. Kun CC-lisenssiä käytetään, tekijänoikeus säilyy tekijällä. Lisenssin voi määritellä vain voimassa olevien tekijänoikeuksien tai muiden oikeuksien haltija, yleensä kirjoittaja (tekijä), ellei hän ole siirtänyt oikeuksia kustantajalle.

Samalla tavoin voit itse käyttää muiden CC-lisensoimaa materiaalia, kunhan toteutat lisenssin määrittelemiä ehtoja. Tekiijänoikeus ja isyysoikeus säilyvät aina tekijällä.

Mikä lisenssi valita?

Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjeissa suositellaan tutkimusjulkaisuille ja -datalle Nimeä 4.0 (CC-BY-4.0) -lisenssiä. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää Nimeä, Jaa samoin (CC-BY-SA-4.0) -lisenssiä. Jälkimmäinen sallii myös aineiston kaupallisen käytön, mutta vaatii lähdeviittauksen ja jakamisen samalla lisenssillä.
Creative Commons -lisenssit muodostuvat neljästä ehdosta, jotka määrittelevät teoksen käyttöä: 

Nimeä (BY) Tekijän nimi on mainittava. Teosta käytettäessä on ilmaistava sen tekijä tai nimimerkki. Nimeä BY -lisenssi on aina osa jokaista lisenssiyhdistelmää.

Ei kaupallinen (NC) Ei kaupalliseen käyttöön. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa, jos teoksen käytön tavoitteena on taloudellinen hyöty.

Ei Muutoksia (ND) Ei saa muokata. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa teoksen muuntamiseen tai hyödyntämiseen vain osittain.

Jaa Samoin (SA) Jaettava samalla lisenssillä. Muunnellun johdannaistyön voi jakaa ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäisessä teoksessa.

 Neljästä ehdosta yhdistelemällä muodostuu kuusi Creative Commons -lisenssiä:

 CC-BYNimeä
Teosta saa käyttää, jakaa ja muokata vapaasti myös kaupallisessa tarkoituksessa. Alkuperäisen julkaisun tekijä on aina mainittava ja linkki tai viittaus alkuperäiseen julkaisuun täytyy olla mukana. Kaikki alkuperäiseen teokseen tehdyt muokkaukset täytyy mainita.

 CC-BY-SANimeä, jaa samoin
Oma teos, jossa käytät CC-BY-SA-lisenssillä lisensioitua teosta, tulee jakaa verkossa samoilla ehdoilla kuin alkuperäinen teos on jaettu ja tekijä on mainittava.

 CC-BY-NDNimeä, ei muutoksia
Teosta saa käyttää ja jakaa vapaasti myös kaupallisessa tarkoituksessa, mutta teosta ei saa muuttaa tai muokata ja tekijä on mainittava. Esimerkiksi kuvan rajaaminen ja tekstin kääntäminen ovat muuntelua.

 CC-BY-NCNimeä, ei kaupallinen
Teosta saa käyttää, jakaa ja muokata vapaasti, mutta sitä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Ota huomioon, että NC-ehdon sisältävät lisenssit ovat ongelmallisia avoimen julkaisemisen kannalta, koska kaupallinen käyttö on vaikeaa määritellä yksiselitteisesti. Tämän lisenssin käyttö voi myös rajoittaa tutkimusyhteistyötä yritysten kanssa.

 CC BY-NC-SA – Nimeä, ei kaupallinen, jaa samoin
Kuten CC BY-SA, mutta kaupallinen käyttö rajattu lisenssistä pois.

 CC BY-NC-ND – Nimeä, ei kaupallinen, ei muutoksia, jaa samoin
Kuten CC BY-ND, mutta kaupallinen käyttö rajattu lisenssistä pois.

 CC0  – Public Domain/CC0
Teosta saa käyttää, muokata ja jakaa vapaasti, myös kaupallisessa tarkoituksessa. Tekijä on luovuttanut teoksensa vapaaseen käyttöön luopumalla tekijänoikeuksistaan siltä osin, kuin se on mahdollista.

Lisenssivalintakaavio ja lisenssivalitsin

Creative Commons -lisenssijärjestelmä sisältää eri ominaisuuksia, joita yhdistelemällä luodaan seitsemän erilaista lisenssiä. Valitse lisenssi Creative Commons Finlandin lisenssivalitsimen avulla tai hahmota asiaa alla olevan kuvan avulla.

Alla oleva kuva havainnollistaa CC-lisenssin eri ehtojen yhdistelmien valintaa ja vaikutusta CC-lisensoitujen aineistojen jatkokäyttöön.

Kuva: Petra Boije CC BY-SA 4.0.

 

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement