Tutkimusetiikka on osa opinnäytetyön aineistonhallintaa ja hyvää tieteellistä käytäntöä.
Aihetta valitessa tulee miettiä, onko aiheesta mahdollista tai järkevää tehdä amk- tai yamk-opinnäytetyö. AMK-töiden osalta opiskelija käy keskustelua aiheen soveltuvuudesta opinnäytetyöksi. Pääperiaate on, että eettisesti vaativia aiheita ei suositella.
Varmista, että opinnäytetyösi ei vaadi eettistä ennakkoarviointia, joten se ei sisällä seuraavia asioita:
Nämä teemat vaativat eettistä ennakkoarviointia, mutta sitä ei amk-töistä toteuteta. Siksi näitä eettisiä haasteita sisältävät työt eivät ole suositeltavia amk- tai yamk-töiksi. Lisätietoa: TENKin ohjeet
Alle 15-vuotiaat ja vajaakykyiset tutkimuksen kohteena:
Eettinen ennakkoarviointi pyydetään aina ennen opinnäytetyön tai tutkimuksen aloitusta. Eettisen ennakkoarvioinnin hakeminen edellyttää ohjeistuksen huolellista lukemista ja kaikkien tarvittavien dokumenttien valmistelua ja jonkin verran aikaa. Organisaatioilla voi olla omia ohjeita opinnäytetyön tai tutkimusaiheen valinnan ja kohderyhmän suhteen. Perehdy huolellisesti Tutkimuseettisenneuvottelukunnan (TENK) ohjeisiin. Eettinen ennakkoarviointi | Tutkimuseettinen neuvottelukunta (tenk.fi)
Jos tutkimuksen kohteena on organisaatio, organisaation toiminta tai sen edustajat eli esimerkiksi henkilökunta tai opiskelijat, organisaatiolta täytyy pyytää tutkimuslupa. Tutkimuslupa haetaan siitä kohdeorganisaatiosta, josta tutkittavat rekrytoidaan. Lupaa täytyy siis pyytää esimerkiksi tutkittaessa Laurean opiskelijoita tai oman työpaikan työkavereita. Lisäksi täytyy huomata, että vaikka organisaatio antaa tutkimusluvan, kukin tutkittava päättää itse ja antaa suostumuksensa henkilökohtaisesti.
Tutkimuslupien osalta noudatetaan kohdeorganisaation käytänteitä ja opiskelija on vastuussa tutkimusluvan hankkimisesta. Varaudu siihen, että tutkimusluvan hankkimiseen voi mennä aikaa. Tutkimuslupa edellyttää yleensä tutkimus- ja aineistonhallintasuunnitelmaa ja henkilötietoselostetta.
Laurean tutkimuslupa tarvitaan, kun tutkimus kohdistuu
Aina kun tutkimus kohdistuu joko Laureaan organisaationa, Laurean opiskelijoihin tai henkilökuntaan tai osaan heistä, tarvitaan tutkimuslupa Laureasta. Tutkimuslupahakemus toimitetaan osoitteeseen researchpermit@laurea.fi. Tutustu tutkimuslupaa koskevaan ohjeistukseen toimi sen mukaan ja lähetä tutkimuslupa sitten, kun se on valmis käsittelyä varten. Huom. Tutkimuslupahakemuksen liitteenä tulee olla tutkimussuunnitelma! Jos käsittelet opiskelijoiden tai opettajien sähköpostiosoitteita esim. kyselyn tai haastattelukutsun lähettämistä varten, täytä myös kolmannen sivun tietosuojaosuus. Varmista myös, että ohjaajasi on tarkistanut hakemuksen ennen lähettämistä.
Opiskelijoiden tutkimuslupahakemuksiin vaaditaan 1.10.2024 alkaen ohjaajan allekirjoitus. Allekirjoituksellaan ohjaaja varmistaa, että on lukenut ja hyväksynyt opiskelijan hakemuksen ja siihen pakollisina kuuluvat liitteet. Ohjaajan allekirjoitus voi olla sähköinen.
Tutkimusetiikka on osa opinnäytetyön aineistonhallintaa ja hyvää tieteellistä käytäntöä.
Näistä ohjeista nousevat käytänteet, jotka sitovat opinnäytetyön tekoa. Erityistä huomiota kiinnitetään asiakkaiden ja työntekijöiden anonyymiteetin turvaamiseen ja luvattoman lainaamisen välttämiseen.
Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement