Opas opettajille: Oppimateriaalien valinta ja käyttö AMKien yhteisillä verkko-opintojaksoilla : Creative Commons -lisenssit ja CC-lisensoidut aineistot

Hyödynnä verkon avoimia sisältöjä

Verkosta on helppo etsiä kuvia ja muita aineistoja osaksi oppimateriaaleja, mutta usein tekijänoikeudet estävät löydettyjen aineistojen vapaan hyödyntämisen.

Verkosta löytyy kuitenkin paljon myös avointa sisältöä, jonka hyödyntämiseen tekijä on antanut luvan.

Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa oikeudet teoksensa käyttäjille. Myös muu käyttölupa voi sallia teosten hyödyntämisen, tarkista siis aina käyttämiesi aineistojen käyttöehdot. 

Creative Commons -lisenssit

 

Mitä ovat Creative Commons -lisenssit?

Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi itse määritellä teoksensa (esimerkiksi kuva, teksti, video) käyttöoikeudet ja kertoa niistä teoksen käyttäjille. CC-lisensseillä tekijä antaa teosten käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. 

Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisenssillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Tekijä voi kuitenkin rajoittaa näitä perusoikeuksia erilaisilla ehdoilla. 

Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä erilaisesta ehdosta, joita yhdistämällä tekijä voi määritellä haluamansa käyttöoikeudet teokselleen:

cc logo. Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teosta ei saa muokata, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. 

 

Peruslisenssien lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa ja vapauttaa teoksen yleiseen käyttöön (engl. public domain). CCO logo.

Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA, Nimeä-Jaa samoin).

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Julkaise CC-lisenssillä

Voit julkaista hyödyntäen Creative Commons -lisenssejä. Riittää, että merkitset valitsemasi lisenssin teokseesi tai sen yhteyteen. Sopivan lisenssin löydät helpoiten käyttämällä lisenssivalitsinta. Erilaisia ehtoja yhdistelemällä voit määritellä teoksesi käyttöoikeudet omaan tilanteeseesi sopivalla tavalla. Lisenssivalitsimen avulla voit myös määritellä, miten sinut mainitaan tekijänä ja saat luotua valmiin lisenssimerkinnän sekä painettuun materiaaliin että verkkojulkaisuihin.

 Lisenssin käyttäminen ei edellytä rekisteröintiä tai muuta lupaa. Lue lisää Creative Commons (Suomi) -sivustolta.

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Miten käytän CC-lisensoituja aineistoja? 

CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä aineiston yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan lakitekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä. 

Kun käytät CC-lisensoitua aineistoa omissa materiaaleissasi, toimi lisenssin ehtojen mukaisesti. Aina on mainittava vähintään

  • tekijän nimi
  • lisenssi, jolla teos on jaettu sekä linkki lisenssiin
  • lähde / linkki teoksen alkuperäiseen julkaisupaikkaan
  • muunnelmissa on mainittava sekä alkuperäinen tekijä että muunnelman tekijä sekä ilmaistava jotenkin, mitä kumpikin on tehnyt (tarkista aina ensin, että lisenssi sallii teoksen muuntelun).

 

CC0-lisenssin merkitseminen

Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Tällöin tekijä- ja lisenssitietoja ei periaatteessa tarvitse ilmoittaa.

Merkitse kuitenkin tekijä- ja lisenssitiedot myös CC0-lisensoitujen aineistojen yhteyteen, mikäli hyödynnät CC-lisensoituja materiaaleja opetuksessa tai oppimateriaaleissa. Tällöin kuva tai muu aineisto erottuu Kopioston kopiointiluvalla verkosta kopioiduista aineistoista tai vaikkapa itse ottamastasi valokuvasta.

Esimerkkejä:

"" ""
Kuva: Kristina Alexanderson, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0) Kuva: ChristopherPluta, (CC0)

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Etsi CC-lisensoituja aineistoja

Creative Commons –lisensoitua aineistoa voi hakea verkosta lukuisten erilaisten haku- ja sisältöpalveluiden avulla. Tälle sivulle on koottu valikoima palveluita, joista voit etsiä käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa. Muista aina tarkistaa käyttämäsi palvelun tai aineiston käyttöehdot.

Etsi monenlaista avointa sisältöä:

CC-lisensointuja kuvapankkeja:

Lisätietoa kuvista:

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Suositeltavat CC-lisenssit


 CC BY logo.  CC BY 4.0 Nimeä
Teosta saa kopioida, levittää, esittää ja muuttaa vapaasti, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Tekijän nimi on aina mainittava asianmukaisesti eikä tekijän nimeä, kuvaa tai logoa saa muuttaa. CC BY on yleisin avoimien sisältöjen lisenssi.

 

CC BY SA logo. CC BY-SA 4.0 Nimeä-Tarttuva (Jaa samoin)

Kuten CC BY, mutta johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä, jolla käytetty teos oli lisensioitu.  Suositeltava oppimateriaaleille.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement