Kun hankkeen tuotos, aineisto, raportti tai oppimateriaali avataan muiden käytettäväksi, on syytä määritellä käyttöoikeudet.
Creative Commons (CC) -lisenssi on yleisesti käytetty avoin lisenssi, joka mahdollistaa tekijänoikeuden alaisten töiden jakamisen jakamisen ja käyttämisen avoimesti.
Creative Commons on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarjoamien maksuttomien ja koneluettavien lisenssien avulla on mahdollista jakaa tai käyttää uudelleen tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia. Järjestö pyrkii edistämään luovan työn tuotteiden levittämistä maksuttomien juridisten työkalujen avulla. Creative Commons -lisenssien ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2002, vuonna 2019 Creative Commons Nimeä 4.0 valittiin Euroopan komission aineistojen standardilisenssiksi.
CC-lisenssit eivät ole vaihtoehto tekijänoikeudelle. Kun CC-lisenssiä käytetään, tekijänoikeus säilyy tekijällä. Lisenssin voi määritellä vain voimassa olevien tekijänoikeuksien tai muiden oikeuksien haltija, yleensä kirjoittaja (tekijä), ellei hän ole siirtänyt oikeuksia kustantajalle.
Samalla tavoin voit itse käyttää muiden CC-lisensoimaa materiaalia, kunhan toteutat lisenssin määrittelemiä ehtoja. Tekiijänoikeus ja isyysoikeus säilyvät aina tekijällä.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjeissa suositellaan tutkimusjulkaisuille ja -datalle Nimeä 4.0 (CC-BY-4.0) -lisenssiä. Toinen hyvä vaihtoehto on käyttää Nimeä, Jaa samoin (CC-BY-SA-4.0) -lisenssiä. Jälkimmäinen sallii myös aineiston kaupallisen käytön, mutta vaatii lähdeviittauksen ja jakamisen samalla lisenssillä.
Creative Commons -lisenssit muodostuvat neljästä ehdosta, jotka määrittelevät teoksen käyttöä:
Nimeä (BY) Tekijän nimi on mainittava. Teosta käytettäessä on ilmaistava sen tekijä tai nimimerkki. Nimeä BY -lisenssi on aina osa jokaista lisenssiyhdistelmää. Ei kaupallinen (NC) Ei kaupalliseen käyttöön. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa, jos teoksen käytön tavoitteena on taloudellinen hyöty. Ei Muutoksia (ND) Ei saa muokata. Tekijänoikeudenhaltijalta on pyydettävä lupa teoksen muuntamiseen tai hyödyntämiseen vain osittain. Jaa Samoin (SA) Jaettava samalla lisenssillä. Muunnellun johdannaistyön voi jakaa ainoastaan samalla lisenssillä kuin alkuperäisessä teoksessa. |
Neljästä ehdosta yhdistelemällä muodostuu kuusi Creative Commons -lisenssiä:
CC-BY – Nimeä CC-BY-SA – Nimeä, jaa samoin CC-BY-ND – Nimeä, ei muutoksia CC-BY-NC – Nimeä, ei kaupallinen CC BY-NC-SA – Nimeä, ei kaupallinen, jaa samoin CC BY-NC-ND – Nimeä, ei kaupallinen, ei muutoksia, jaa samoin CC0 – Public Domain/CC0 |
Lisensoinnista päättää se taho, joka omistaa tekijänoikeudet aineistoon ja muihin tuloksiin. Tässä tulee sopia hankekumppaneiden kanssa, kuka omistaa datan. Hankkeissa tulee huomioida, että hankkeessa on tehty oikeuksienluovutussopimus.
Voiko tekijä oikeuksienluovutussopimuksen allekirjoitettuaan lisensoida hankkeen tuotokset itse ja voidaanko ne lisensoida avoimella lisenssillä?
Hankkeissa henkilöstö luovuttaa tulosten omistusoikeuden Laurealle allekirjoittamalla oikeuksienluovutussopimuksen. Laurea päättää tulosten käytöstä rahoittajan ehtojen sallimissa rajoissa, mukaan lukien CC-lisensiointi. Laurean menettelytapaohjeiden mukaisesti TKI-vararehtori päättää hankkeissa syntyvän aineiston avoimesta lisensioinnista, ja hän voi delegoida tämän päätöksenteon. Jos hankkeen aie- tai yhteistyösopimuksessa on jo todettu, että aineisto avataan tietyllä lisenssillä, niin allekirjoitettu sopimus riittää päätöksenteoksi. Ole siis tarvittaessa yhteydessä TKI vararehtoriin päätöksentekoa varten.
Jos CC-lisenssiin merkitään oikeuksien haltija, joka lisensioinnissa luovuttaa oikeuksia, se on Laurea. Jos taas tekijöitä, niin silloin henkilö ja Laurea.
Creative Commons -lisenssijärjestelmä sisältää eri ominaisuuksia, joita yhdistelemällä luodaan seitsemän erilaista lisenssiä. Valitse lisenssi Creative Commons Finlandin lisenssivalitsimen avulla tai hahmota asiaa alla olevan kuvan avulla.
Alla oleva kuva havainnollistaa CC-lisenssin eri ehtojen yhdistelmien valintaa ja vaikutusta CC-lisensoitujen aineistojen jatkokäyttöön.
Kuva: Petra Boije CC BY-SA 4.0.
Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement