Lähdekritiikki on tietolähteen ja sen käyttökelpoisuuden arvioimista. Sen avulla selvitetään tiedon tuottajan ja löydetyn tiedon luotettavuutta, arvoa lähdemateriaalina ja tarkoitusperiä. Tiedonlähteiden ja löytyneen materiaalin kriittinen arviointi on tärkeä osa opiskelua ja kirjoittamisprosessia.
Käytä lähdekritiikin apuna tiedonlähteiden arviointikriteereitä.
Kuva by Agence Olloweb on Unsplash
Kun olet etsinyt tietoa eri tiedonlähteistä, on aika tutustua löytämääsi tietoon ja arvioida sen käyttökelpoisuutta. Mieti löytämääsi materiaalia seuraavien kriteereiden avulla:
Auktoriteetti
Validiteetti
Sisältö
Tarkoitus ja päämäärä
Ajantasaisuus
Salaliittoteoriaksi kutsutaan uskoa siihen, että vahvat voimat manipuloivat tiettyjä tapahtumia tai tilanteita salassa kulissien takana pahoin aikein. Euroopan komissio on tehnyt hyödyllisen sivuston, jossa neuvotaan kriteerejä salaliittoteorioiden tunnistamiseksi sekä kerrotaan tyypillisiä teemoja.
Euroopan komissio: Salaliittoteorian tunnistaminen
Salaliittoteorioilla on 6 yhteistä piirrettä:
Ensimmäinen askel salaliittoteorioiden torjumiseksi on tietää niiden olemassaolosta. Tarkista lähteet. Luota todennettuihin tietoihin. Salaliittoteorioilla voi olla vakavia seurauksia. Jos epäilyttää, älä jaa. Tiedosta riskit. Älä levitä.
Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement