Skip to Main Content

Avoin kulma: Kirjastoaineistojen saavutettavuus

Laurea

Laurea kirjaston aineistot ja saavutettavuus

Mobiililaitteita.

Kuva ​USA-Reiseblogger, Pixabay Licence

Saavutettavuus tarkoittaa verkon esteettömyyttä. Saavutettavaa aineistoa käytetään yhdenvertaisesti, omista toimintarajoitteista huolimatta. Lukivaikeus on yksi yleisimmistä oppimisvaikeuksista. Monet saavutettavuuteen liittyvät toiminnot, kuten tekstin kuuleminen ääneen tai verkkosivujen optimointi voi myös auttaa kaikkia opiskelussa.

Oppaassa esitellään kuinka Laurea-kirjaston tarjoamia aineistoja voi käyttää saavutettavasti. Painopiste on teksin kuuntelussa. Löydät  tietoa myös muista lukemista helpottavista työkaluista sekä luki- ja oppimisvaikeuksia tukevista tahoista.   

Laurea-kirjasto tukee käyttäjiä saavutettavan aineiston käytössä.

Tiedon keskellä

" "

Mobiililaitteet ja selaimet

Ruudunlukuohjelmat lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ohjelmien käyttäjät ohjaavat tietokonetta näppäinkomennoilla.

Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Ruudunlukuohjelmia löytyy myös sovelluskaupoista ja niitä voi ladata selaimelle. Ohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia. Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Ohjeita kuunteluun, puhe tekstiksi ja keskittymisen avuksi ja materiaalin muokkaukseen eri laitteilla on erityisryhmien TVT-keskuksen DATEROn sivuilla.


Esimerkkejä ruudunlukuohjelmista

Android-laitteet - TalkBack -toiminto on sisäänrakennettu Android-laitteisiin
iOS-laitteet - VoiceOver-toiminto on sisäänrakennettu iOS-laitteisiin

Firefox - Read Aloud -lisäosa Firefoxille. Lukee PC:llä myös suomeksi ja ruotsiksi. Firefoxin muut esteettömyystoiminnot 
Microsoft Edge - Helppokäyttötoiminnot ja Lue ääneen -toiminto. Ei lue suomeksi ja ruotsiksi.

Chrome OS käyttöjärjestelmässä- Teksti puhuttuna -ominaisuus Huom! vain Chromebook tietokoneissa


Windows 10 - Lukija-näytönlukusovellus Windows 10:ssä
Windows - NVDA (Non Visual Desktop Access) on Windows-käyttöjärjestelmälle suunniteltu ilmainen ruudunlukuohjelma, vaatii asentamisen

Adobe Acrobat - Esteettömyystoiminnot ja Lue ääneen -toiminto

Tiedostot

PDF-tiedostot - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa -- avaa tiedosto -> view -> read outloud
O365 – Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
Excel – Teksti puheeksi –toiminto Excelissä

Officen helppokäyttötoiminnot

 

Kuuntele Laurean e-kirjoja

E-kirjojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat. Käyttöön vaikuttaa se, millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten.

Joskus e-kirjoihin tarvitaan lukuohjelma, jonka yhteydessä käytetään erillisiä ruudunlukuohjelmia. E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

Laurean e-kirjapalveluja

Kotimaisia e-kirjapalveluja

Selaimeen avautuvia suomenkielisiä kirjoja voi kuunnella PC:llä Firefoxin Read aloud -toiminnolla. Useat palvelut sisältävät tekstin visuaalisuutta parantavia ominaisuuksia.

Alma Talent Verkkokirjahylly ja Bisneskirjasto toimivat selaimella ja ovat saavutettavia. Kirjojen käyttö onnistuu myös ruudunlukuohjelman avulla

Duodecimin Oppiportin oppikirjoja  luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Kun Ellibs-kirjan avaa selaimeen, sitä voi kuunnella Firefoxin Read aloud -toiminnalla. Kirjojen tekstin ominaisuuksia voi säätää; koko, fontti, taustaväri.

Jos Ellibs-kirjan haluaa ladata ja kuunnella tietokoneella, tarvitaan erillinen lukuohjelma esim. NVDA. Kirjat pitää ladata ennen kuuntelua Adobe Digital Editionsiin.

Ammattikirjaston e-kirjoja luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen  ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Ulkomaisia e-kirjapalveluja​

Ebook Centralin selaimeen avatuissa kirjoissa Chromen Lue ääneen -toiminto näyttää luetun tekstin avatusta kirjasta, Firefoxin Read aloud avaa oman ikkunan.

Ladattuja e-kirjoja varten on erillinen saavutettavuustila, Accessibility mode, joka tukee ruudunlukuohjelmia esim. voice over.

Sisältää kirjoja lukuina. Kun avataan Full text -välilehdllä, ikoni kuuntelemiseen

Kuuntele artikkeleita ja tiedostoja

E-artikkelit ovat usein luettavissa joko pdf- tai html-muodossa. Tietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja tai artikkeleita voi lukea joko selaimen tai pdf-tiedoston ruudunlukuohjelmalla.

Tietokantojen sisäärakennettuja kuuntelutoimintoja

Mikäli artikkeli on html-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa.

PressReaderin Text-to-speech -toiminto valitaan hiirellä tekstin päällä. Ei toimi  suomenkielisissä lehdissä.

Kun artikkelin avaa Full text -välilehdellä, painike mistä voi kuunnella artikkelin.

ProQuestin Text-to-speech -toimintoa voi käyttää, mikäli tekstin jakaja on sallinut kuuntelun tietokannassa.

Celia - äänikirjoja lukemisesteisille

Celia on erikoiskirjasto, joka välittää mm. äänikirjoja ja elektronisia kirjoja lukemisesteisille. Celian palveluja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esim. luki-, oppimisvaikeuden tai vamman vuoksi. Lisää tietoa Celian asiakasryhmästä. Celia tekee yhteistyötä korkeakoulukirjastojen kanssa ja tuottaa mm. saavutettavia kurssikirjoja.

Ota tarvittaessa yhteyttä Laurean kampuskirjastoon, missä sinut voidaan rekisteröidä Celian verkkopalveluiden käyttäjäksi.

Tiivistelmä Celian käyttöehdoista (pdf).

Lukivaikeuksiin tukea ja tietoa saavutettavuudesta

Laurean kampuksilla on opiskelijoille lukituki-opettajan palvelut tarjolla.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement