Skip to Main Content

Avoin kulma: Näin löydät avoimia oppimateriaaleja

Laurea

Miksi etsiä avoimia oppimateriaaleja ja CC-lisensoituja aineistoja?

Avoimet oppimateriaalit on vapautettu yleiseen käyttöön public domain. tai lisensoitu avoimella lisenssillä creative commons., joka antaa muille oikeuden maksuttomaan

  • pääsyyn
  • käyttöön
  • muokkaukseen
  • uudelleen jakamiseen

olemattomin tai vähin rajoituksin.

Creative Commons -lisenssi on käytetyin avoimuuden lisenssi. Creative Commons -lisensoidut materiaalit antavat käyttäjälle mahdollisuuden ottaa materiaali käyttöönsä, jakaa ja muokata sitä materiaalin lisenssiehtojen puitteissa. Tällä sivulla nostetaan esille avointen oppimateriaalien haku- ja tallennuspaikkoja, niiden lisäksi tarjotaan linkkejä CC-lisensoitujen materiaalien etsimiseen.

Avointen oppimateriaalien kirjasto

Avointen oppimateriaalien kirjasto - aoe.fi

Avointen oppimateriaalien kirjasto on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen palvelu, joka kokoaa avoimia oppimateriaaleja yhteen kaikkien koulutusasteiden yhteiseen näkymään. Palvelussa voi jakaa ja käyttää avoimia oppimateriaaleja. Palvelua kehitetään jatkuvasti.

Avointen oppimateriaalien palvelu pyrkii edistämään avointen oppimateriaalien käyttöä mahdollistaen eri hankkeissa tuotetuille ja yksittäisten ihmisten tuottamille materiaaleille pitkäikäisyyttä sekä näkyvyyttä. Tallentamalla oppimateriaalin palveluun ei tarvitse huolehtia siitä kuka vastaa että oppimateriaalia voi käyttää vielä pitkään hankkeen päättyymisen jälkeenkin niin omassa oppilaitoksessa kuin myös muissa oppilaitoksissa ja niiden ulkopuolella. Kirjaston tarkoituksena on tehdä avoimen oppimateriaalin löytäminen mahdollisimman helpoksi niin opettajille, oppijoille kuin tavan kansalaisille.

avointen oppimateriaalien kirjasto.

CC-lisensoituja aineistoja

CC-lisensoidut aineistot, jotka on lisensoitu avoimilla CC BY tai CC BY-SA -lisensseillä, soveltuvat avointen oppimateriaalien rakennuspalikoiksi. Kun löydät käyttökelpoista CC-lisensoitua materiaalia:

  • Ota talteen jatkokäyttöön valitsemasi materiaalin julkaisuosoite, tekijän nimi tai nimimerkki, sekä tarkka lisenssi.
  • Huomioithan aina käyttämäsi materiaalin lisenssin ehdot.
  • Kun käytät, mainitse materiaalin lähde, tekijä ja lisenssi. Käytä mahdollisuuksien mukaan aina aineiston pysyvää verkko-osoitetta (DOI, URN tai handle). Tällä tavoin varmistat myös paremmin linkkien pysyvyyden.

undefined

CC-lisensoitua kuva- ja videomateriaalia:

IMAGOA-opas.

 Wikimedia commons

vimeo.

CC-lisensoitua musiikkia ja ääntä:

Ulkomaisia avoimia oppimateriaaleja

Metahakukoneita:

undefined

Kuva: Wikipedia CC BY-SA 3.0

Avoimia oppikirjoja:

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement