Teknologian kehittyessä tekoälyllä toimivat kirjoitustyökalut ovat yhä kehittyneempiä ja tehokkaampia.
Nämä kielityökalut auttavat korjaamaan tekstiä ja irtautumaan lähtökielestä nousevista rakenteista ja syntaksista.
Missä voi käyttää? Keskustele opintojakson opettajan kanssa hyvissä ajoin, onko tekoälysovellusten (ja minkä) käyttö sallittua ja millä tavoin. Muistathan, että opiskelija on aina itse vastuussa palauttamansa tekstin sisällöstä.
Entä lisensoidut aineistot & tekoäly? Vaikka tiivistelmän tai käännöksen teko esimerkiksi e-kirjan tai artikkelin tekstistä onnistuu tekoälytyökaluilla näppärästi, se ei välttämättä ole luvallista. Tarkista kirjaston tarjoamien lisensoitujen aineiston käyttöehdot, ennen kuin syötät niitä AI-työkaluun. Lähtökohtaisesti lisensoitujen aineistojen syöttäminen tekoälytyökaluihin on kiellettyä, ellei sitä erikseen käyttöehdoissa sallita. Lisensioitujen aineistojen syöttäminen tekoälylle on sallittua vain, jos aineiston käyttöehdoissa annetaan siihen lupa. Laurealle lisensioitujen tietokantojen käyttöehdot löydät kirjaston tietokantalistauksesta copyright-kuvakkeen kautta.
Huomaathan, että saavutettavuustyökaluista löytyy oma oppaansa Saavutettavuus: helpota lukemista. Siellä kerrotaan esimerkiksi siitä, kuinka artikkeleita voi kuunnella.
Jos artikkelin lukeminen tuntuu hankalalta englanniksi, artikkelin voi kääntää Google Translatella. Älä lataa omia tekstejä, jotka sisältävät henkilötietoja, arkaluonteista aineistoa tai yrityssalaisuuksia.
Verkkosivun osoite
Voit syöttää verkkosivun osoitteen Google Translateen ja Google avaa sivun käännettynä.
Artikkelin kääntäminen
Jos artikkeli on PDF-muodossa, voit ladata artikkelin Google Translateen ja saada sen käännettynä.
Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement