Saavutettavuus – helpota lukemista: Etusivu

Laurea kirjaston aineistot ja saavutettavuus

Mobiililaitteita.

Kuva ​USA-Reiseblogger, Pixabay Licence

Saavutettavuus tarkoittaa verkon esteettömyyttä. Saavutettavaa aineistoa käytetään yhdenvertaisesti,  toimintarajoitteista huolimatta. Lukivaikeus on yksi yleisimmistä oppimisvaikeuksista. Monet saavutettavuuteen liittyvät toiminnot, kuten tekstin kuuleminen  tai verkkosivujen optimointi voi myös auttaa kaikkia opiskelussa.

Oppaassa esitellään kuinka Laurea-kirjaston tarjoamia aineistoja voi käyttää saavutettavasti. Painopiste on tekstin kuuntelussa. Löydät  tietoa myös muista lukemista helpottavista työkaluista sekä luki- ja oppimisvaikeuksia tukevista tahoista.   

Laurea-kirjasto tukee käyttäjiä saavutettavan aineiston käytössä.

Celia - äänikirjoja lukemisesteisille

Celia on erikoiskirjasto, joka välittää mm. äänikirjoja ja elektronisia kirjoja lukemisesteisille. Celian palveluja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esim. luki-, oppimisvaikeuden tai vamman vuoksi. Lisää tietoa Celian asiakasryhmästä. Celia tekee yhteistyötä korkeakoulukirjastojen kanssa ja tuottaa mm. saavutettavia kurssikirjoja.

Ota tarvittaessa yhteyttä Laurean kampuskirjastoon, missä sinut voidaan rekisteröidä Celian verkkopalveluiden käyttäjäksi.

Tiivistelmä Celian käyttöehdoista (pdf).

Mobiililaitteet ja selaimet

Ruudunlukuohjelmat lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Ne ovat joko suoraan näyttöä lukevia tai eleisiin perustuvia ruudunlukuohjelmia. Laitteisiin voi myös ladata sekä ilmaisia että maksullisia ruudunlukuohjelmia. Nämä ovat suunnattu lähinnä näkövammaisille. Jos lukuohjelmaa käytetään eleillä tai näppäinkomennoilla, käyttö vaatii harjoittelua.

 Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä

Ohjeita kuunteluun, puhe tekstiksi ja keskittymisen avuksi ja materiaalin muokkaukseen eri laitteilla on erityisryhmien TVT-keskuksen DATEROn sivuilla.


Esimerkkejä ruudunlukuohjelmista

Mobiililaitteet

Kuuntelutoiminnot löytyvät yleensä asetuksista, helppokäyttöisyys tai esteettömyystoiminnot alta. Polku vaihtelee eri laitteiden ja valmistajien mukaan. 

Selaimet

Muita

Tiedostot

PDF-tiedostot (useimmat) - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa -- avaa tiedosto -> view -> read outloud Huom! kaikki PDF:t ei ole koodattu luettaviksi ja kieli on määriteltävä. Kokeile myös toimiiko selaimen oma lukuohjelma. 
O365Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
ExcelTeksti puheeksi –toiminto

Officen helppokäyttötoiminnot

 

Tukea Laurean opiskelijoille

  • Erityisopettaja: oppimiseen ja opiskeluun liittyvät haasteet
  • Lukituki-opettaja: kotikampuksella, erityisesti kielen ja viestinnän haasteet
  • Opettajatuutori: tukee opintojen etenemistä
  • Kirjasto: ohjaa aineistojen käyttöön

Ota yhteyttä!

Yhteystiedot löytyvät Laurean opiskelijaintrasta.

Lukivaikeuksiin tukea ja tietoa saavutettavuudesta

0ta yhteyttä ja anna palautetta

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement