Saavutettavuus – helpota lukemista: Etusivu

Laurea kirjaston aineistot ja saavutettavuus

Mobiililaitteita.

Kuva ​USA-Reiseblogger, Pixabay Licence

Saavutettavuus tarkoittaa verkon esteettömyyttä. Saavutettavaa aineistoa käytetään yhdenvertaisesti,  toimintarajoitteista huolimatta. Lukivaikeus on yksi yleisimmistä oppimisvaikeuksista. Monet saavutettavuuteen liittyvät toiminnot, kuten tekstin kuuleminen  tai verkkosivujen optimointi voi myös auttaa kaikkia opiskelussa.

Oppaassa esitellään kuinka Laurea-kirjaston tarjoamia aineistoja voi käyttää saavutettavasti. Painopiste on tekstin kuuntelussa. Löydät  tietoa myös muista lukemista helpottavista työkaluista sekä luki- ja oppimisvaikeuksia tukevista tahoista.   

Laurea-kirjasto tukee käyttäjiä saavutettavan aineiston käytössä.

" "

Mobiililaitteet ja selaimet

Ruudunlukuohjelmat lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ohjelmien käyttäjät ohjaavat tietokonetta näppäinkomennoilla.

Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Ruudunlukuohjelmia löytyy myös sovelluskaupoista ja niitä voi ladata selaimelle. Ohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia. Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Ohjeita kuunteluun, puhe tekstiksi ja keskittymisen avuksi ja materiaalin muokkaukseen eri laitteilla on erityisryhmien TVT-keskuksen DATEROn sivuilla.


Esimerkkejä ruudunlukuohjelmista

Android-laitteet - TalkBack -toiminto on sisäänrakennettu Android-laitteisiin
iOS-laitteet - VoiceOver-toiminto on sisäänrakennettu iOS-laitteisiin

Firefox - Read Aloud -lisäosa. Lukee PC:llä  suomeksi ja ruotsiksi. Firefoxin muut esteettömyystoiminnot 
Chrome - Read Aloud - lisäosa. Lukee PC:llä suomeksi ja ruotsiksi.

Microsoft Edge - Helppokäyttötoiminnot .Lue ääneen -toiminto suoraan hiiren oikealla. Suomen kieli asetuksista.

Windows 10 - Lukija-näytönlukusovellus
Windows - NVDA (Non Visual Desktop Access) on Windows-käyttöjärjestelmälle suunniteltu ilmainen ruudunlukuohjelma, vaatii asentamisen

Adobe Acrobat - Esteettömyystoiminnot ja Lue ääneen -toiminto

Tiedostot

PDF-tiedostot (useimmat) - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa -- avaa tiedosto -> view -> read outloud
O365Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
ExcelTeksti puheeksi –toiminto

Officen helppokäyttötoiminnot

 

Kuuntele e-kirjoja

E-kirjojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat. Käyttöön vaikuttaa  millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten. Mobiililaitteissa voi kokeilla laitteen omaa Lue ääneen -toimintoa.

Joskus e-kirjojen kuunteluun tarvitaan erillinen ruudunlukuohjelma. Monissa e-kirjapalveluissa kirjan voi ladata Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan, joka toimii yleensä ruudunlukuohjelmien kanssa.

E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

Laurean e-kirjapalveluja

Kotimaisia e-kirjapalveluja

Lue ääneen -toimintoja voi kokeilla PC:llä selaimeen avautuvien suomenkielisten kirjojen kuunteluun. Useat e-kirjapalvelut mahdollistavat visuaalisen parantamisen omien tarpeiden mukaan, mm. tekstin koko ja fontti, taustaväri, kontrastit.

Alma Talent Verkkokirjahylly ja Bisneskirjasto aukeavat selaimeen ja ovat saavutettavia. Kirjojen käyttö onnistuu myös ruudunlukuohjelman avulla

Duodecimin Oppiportin oppikirjoja  luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Selaimeen avautuvia Ellibs-kirjoja voi kuunnella Read aloud -toiminnalla. Ladatun Ellibs-kirjan kuunteluun on käytettävä erillistä lukohjelmaa (esim. NVDA). Kirja kannataa ensin ladata Adobe Digital Editionsiin.

Ammattikirjaston e-kirjoja luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen  ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Ulkomaisia e-kirjapalveluja​

Ebook Centralin selaimeen avautuvia e-kirjoja voi kuunnella  selainten Lue ääneen -toiminnolla. Palvelun oma online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia.

Ruudunlukuohjelmia (mm. NVDA, Voiceover) varten on erillinen saavutettavuustila, Accessibility mode. Lukemista helpottavat ominaisuudet on koottu saavutettavuusselosteeseen.

Kuuntele artikkeleita ja tiedostoja

E-artikkelit ovat usein luettavissa joko PDF- tai HTML-muodossa. Artikkelitietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja.  Kannattaa  tutustua miten palveluissa voi säätää tekstiä itselleen sopivaksi. 

Tietokantojen sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja

Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.

Kun artikkelin avaa Full text -välilehdellä, artikkelissa on painike mistä tekstin voi kuunnella. Osa PDF-muotoisista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla.

ProQuestin Text-to-speech -toimintoa voi käyttää, mikäli tekstin jakaja on sallinut kuuntelun tietokannassa.

PressReaderin Text-to-speech -toiminto valitaan hiirellä tekstin päällä. Ei toimi  suomenkielisissä lehdissä.

Celia - äänikirjoja lukemisesteisille

Celia on erikoiskirjasto, joka välittää mm. äänikirjoja ja elektronisia kirjoja lukemisesteisille. Celian palveluja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esim. luki-, oppimisvaikeuden tai vamman vuoksi. Lisää tietoa Celian asiakasryhmästä. Celia tekee yhteistyötä korkeakoulukirjastojen kanssa ja tuottaa mm. saavutettavia kurssikirjoja.

Ota tarvittaessa yhteyttä Laurean kampuskirjastoon, missä sinut voidaan rekisteröidä Celian verkkopalveluiden käyttäjäksi.

Tiivistelmä Celian käyttöehdoista (pdf).

Tukea Laurean opiskelijoille

  • Erityisopettaja: oppimiseen ja opiskeluun liittyvät haasteet
  • Lukituki-opettaja: kotikampuksella, erityisesti kielen ja viestinnän haasteet
  • Opettajatuutori: tukee opintojen etenemistä
  • Kirjasto: ohjaa aineistojen käyttöön

          OTA YHTEYTTÄ!

Lukivaikeuksiin tukea ja tietoa saavutettavuudesta

0ta yhteyttä ja anna palautetta

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement