Saavutettavuus: Etusivu

Laurea kirjaston aineistot ja saavutettavuus

Mobiililaitteita.

Kuva ​USA-Reiseblogger, Pixabay Licence

Saavutettavuus tarkoittaa verkon esteettömyyttä. Saavutettavaa aineistoa käytetään yhdenvertaisesti, omista toimintarajoitteista huolimatta. Lukivaikeus on yksi yleisimmistä oppimisvaikeuksista. Monet saavutettavuuteen liittyvät toiminnot, kuten tekstin kuuleminen ääneen tai verkkosivujen optimointi voi myös auttaa kaikkia opiskelussa.

Oppaassa esitellään kuinka Laurea-kirjaston tarjoamia aineistoja voi käyttää saavutettavasti. Löydät tietoa myös ohjelmissa olevista työkaluista sekä luki- ja oppimisvaikeuksia tukevista tahoista.   

Laurea-kirjasto tukee käyttäjiä saavutettavan aineiston käytössä.

" "

Mobiililaitteet ja selaimet

Ruudunlukuohjelmat lukevat verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ohjelmien käyttäjät ohjaavat tietokonetta näppäinkomennoilla.

Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. Ruudunlukuohjelmia löytyy myös sovelluskaupoista ja niitä voi ladata selaimelle. Ohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia. Celian sivuilla on listattu kattavasti kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä.

Ohjeita kuunteluun, puhe tekstiksi ja keskittymisen avuksi ja materiaalin muokkaukseen eri laitteilla on erityisryhmien TVT-keskuksen DATEROn sivuilla. 

 


Esimerkkejä ruudunlukuohjelmista

Android-laitteet - TalkBack -toiminto on sisäänrakennettu Android-laitteisiin
iOS-laitteet - VoiceOver-toiminto on sisäänrakennettu iOS-laitteisiin

Chrome OS käyttöjärjestelmässä- Teksti puhuttuna -ominaisuus Chromebook tietokoneissa
Firefox - Read Aloud -lisäosa Firefoxille. Firefoxin muut esteettömyystoiminnot 
Microsoft Edge - Helppokäyttötoiminnot ja Lue ääneen -toiminto
Windows 10 - Lukija-näytönlukusovellus Windows 10:ssä
Windows - NVDA (Non Visual Desktop Access) on Windows-käyttöjärjestelmälle suunniteltu ilmainen ruudunlukuohjelma, vaatii asentamisen

Adobe Acrobat - Esteettömyystoiminnot ja Lue ääneen -toiminto

Kuuntele Laurean e-kirjoja

E-kirjojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat. Käyttöön vaikuttaa se, millä laitteella luet ja minkä sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata lisäosan kuuntelua varten. Joskus e-kirjoihin tarvitaan lukuohjelma, jonka yhteydessä voi myös käyttää erillisiä ruudunlukuohjelmia. E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

Laurean e-kirjapalveluja

Kotimaisia e-kirjapalveluja

Alma Talent Verkkokirjahylly ja Bisneskirjasto toimivat selaimella ja ovat saavutettavia. Kirjojen käyttö onnistuu myös ruudunlukuohjelman avulla

Duodecimin Oppiportin oppikirjoja  luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Apuvälineitä käyttävien lukijoiden kannattaa ladata e-kirjat Ellibs-palvelusta ja lukea tietokoneella Adobe Digital Editions -lukuohjelmalla. Ohjelma toimii hyvin ruudunlukuohjelmien kanssa.

Ammattikirjaston e-kirjoja luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen  ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista.

Ulkomaisia e-kirjapalveluja​

Ebook Central -palvelussa on erillinen saavutettavuustila, Accessibility mode, joka tukee ruudunlukuohjelmien käyttöä. Ebook Centralin normaali online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia.

Ebscon e-kirjapalvelussa vain osa e-kirjoista ( DRM suojaamattomat ja PDF-muotoiset ) on saavutettavia.

Kuuntele artikkeleita ja tiedostoja

E-artikkelit ovat usein luettavissa joko pdf- tai html-muodossa. Tietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja tai artikkeleita voi lukea joko selaimen tai pdf-tiedoston ruudunlukuohjelmalla.

Tietokantojen sisäärakennettuja kuuntelutoimintoja

Mikäli artikkeli on html-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa.

PressReaderin Text-to-speech -toiminto ei ole käytössä suomenkielisissä lehdissä.

ProQuestin Text-to-speech -toimintoa voi käyttää, mikäli tekstin jakaja on sallinut kuuntelun tietokannassa.

Tiedostot

PDF-tiedostot - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa -- avaa tiedosto -> view -> read outloud
O365 – Lue-toiminto Word-, Outlook-, PowerPoint- ja OneNote-ohjelmissa
Excel – Teksti puheeksi –toiminto Excelissä

Celia - äänikirjoja lukemisesteisille

Celia on erikoiskirjasto, joka välittää mm. äänikirjoja ja elektronisia kirjoja lukemisesteisille. Celian palveluja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa esim. luki-, oppimisvaikeuden tai vamman vuoksi. Lisää tietoa Celian asiakasryhmästä. Celia tekee yhteistyötä korkeakoulukirjastojen kanssa ja tuottaa mm. saavutettavia kurssikirjoja.

Ota tarvittaessa yhteyttä Laurean kampuskirjastoon, missä sinut voidaan rekisteröidä Celian verkkopalveluiden käyttäjäksi.

Tiivistelmä Celian käyttöehdoista (pdf).

Lukivaikeuksiin tukea ja tietoa saavutettavuudesta

Laurean kampuksilla on opiskelijoille lukituki-opettajan palvelut tarjolla.

0ta yhteyttä ja anna palautetta

Laurean tieto- ja julkaisupalvelun avoin kulma edistää tiedon ja toimintakulttuurin avoimuutta. Kysy lisää avoinkulma@laurea.fi

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement