Tekoäly tiedonhaussa: Home

Kehittelillä oleva sivu

Tähän oppaaseen kerätään ja ideoidaan asioita, jotka liittyvät tekoältä käyttäviin työkaluihin ja niiden hyödyntämiseen tiedonhaussa.

Työkalujen taulukko

Työkaluja
  Maksullisuus Tilin luonti Helppokäyttöisyys Hakuindeksin koko Hakusyöte Linkitys kokoteksteihin Spesialiteetit Esittely
Elicit

Ilmainen

Pakollinen *** Yli 200 miljoonaa. Käyttää Semantic Scholarin korpusta. Luonnollisen kielen lause. Suomenkieliset hakulauseet toimivat yleensä huonosti Linkitys OA-artikkelihin. Ei linkitystä lisensioituihin artikkeleihin. Ei LibKey integraatiota. Ehdottaa vaihtoehtoisia tutkimuskysymyksiä  / hakulauseita (brainsorming). Esittelyvideo (Youtube)
Keenious Myydään korkeakouluille, mutta maksuton käyttö ainakin toistaiseksi mahdollista. Mahdollinen ***** Yli 200 miljoonaa. Data peräisin OpenAlexista Vapaamuotoinen teksti, DOI, pdf. Mitä laajempi teksti sen parempi LibKey integroituna. Jokaisen artikkelin "tietuesivulle" tulee LibKey-linkki. Myös niiden, joihin organisaatiolla ei ole pääsyä. Integroitavissa tekstinkäsittelyohjelmiin. Hakuja voi tällöin tehdä kirjoitettavana olevan tekstin pohjalta. Esittelyvideo (Youtube)
Semantic Scholar Ilmainen Mahdollinen *** Yli 200 miljoonaa Lyhyt asiasanatyyppinen haku toimii parhaiten. Linkitys OA-artikkelihin. Ei linkitystä lisensioituihin artikkeleihin LibKey integrointi edellyttäisi SSO-kirjautumisen aktivointia. Ei kuitenkaan kuulu Haka-luottamusverkostoon Viitatuimpien artikkeleiden ohella voi hakea myös vaikuttavimpia artikkeleita. Ohjevideot
                 
Connected Papers                
Litmaps Rajoitettu ilmaiskäyttö. Laajempi käyttö maksullinen. Hinnoittelu Pakollinen   Yli 200 miljoonaa. Taustalla mm. Semantic Scholarin ja OpenAlexin data.       Esittelyvideo (Youtube)
Research Rabbit Ilmainen Pakollinen ** Kun hakee artikkeleita hakusanoilla, pitää valita käyttääkö PubMedin vai Semantic Scholarin (yli 200 miljoonaa) hakuindeksiä. Title, DOI, PMID tai keywords Linkitys OA-artikkelihin. Muuten DOI-linkki kustantajan sivuille tai linkki PubMedin tietueeseen. Ei LibKey-integraatiota Graafinen pallomeri, jossa näytetään artikkeleiden sekä kirjoittajien väliset viittaussuhteet nuolilla ja viivoilla. Lisäämällä artikkelita kokoelmaan saa listan samankaltaisista artikkeleista ja listan mahdollisesti kiinnostavista kirjoittajista. Ym. ym. Esittelyvideo (Vimeo)
                 

 

Muualla tuotettua tietoa akateemisista tekoälytyökaluista

Artificial Intelligence Tools for Research and Writing (Texas Tech University Library)
Aaron Tay's Musings about librarianship
  • Singapore Management University kirjaston Aaron Tayn blogi, jossa aktiivisesti testataan ja analysoidaan uusia tekoälyä käyttäviä akateemisia työkaluja
Youtube-haku: 'Academic AI tools'
  • Mm. Andy Stapletonin Youtube-kanavalla esitellään tekoälyä käyttäviä akateemista tutkimusta tukevia työkaluja. Stapletonilta voi tilata myös uutiskirjeen.

 

Verkkokursseja tekoälystä

Practical AI - mitä jokaisen tulisi tietää tekoälystä
  • Kajaanin AMKin, Elisan, Sulavan ja Microsoftin tarjoama ilmainen verkkokurssi
Elements of AI
  • Helsingin yliopiston avoin verkkokurssi

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement