Skip to Main Content

Keenious: Ohjeet suomeksi

Keenious lyhyesti

Keenious on tekoälypohjainen artikkelihaun työkalu. Se eroaa perinteisistä artikkelihakupalveluista siten, että hakusyötteen ei tarvitse koostua tarkkaan mietityistä hakusanoista. Keenious osaa tehdä haun laajan ja vapaamuotoisen tekstin pohjalta. Hakusyötteeksi kelpaa vaikkapa kokonainen artikkeli tai jokin kappale kirjoittajan työn alla olevasta tekstistä. Myös perinteinen hakusanatyppinen haku on mahdollista.

Keenious muuntaa tekoälyn avulla hakusyötteen hakusanoiksi. Tämän jälkeen se kohdistaa haun OpenAlex -nimiseen hakuindeksiin. Hakutuloksia haetaan yli 100 miljoonan tieteellisen artikkelin joukosta. Keenious ei itsessään sisällä artikkelien kokotekstejä, vaan se tarjoaa linkkejä sekä vapaasti saatavilla oleviin että lisensiointia edellyttäviin artikkeleihin.

Kaikki Keeniouksen hakutuloksiin tulevat tiedot viittaavat todellisiin julkaisuihin. Toisin kuin tietyt generatiiviset tekoälytyökalut Keenious ei 'keksi' tai 'hallusinoi' itse artikkeleiden tietoja.

Käyttäjätilin luominen

Laurean opiskelijoilla ja henkilökunnalla on käyttöoikeus maksulliseen Keenious Plus -palveluun. Ota Keenious Plus -palvelun käyttöösi luomalla Keenious tili tämän linkin kautta. Tilin luonnissa tulee käyttää Laurean sähköpostiosoitetta.

Tilin luonnin jälkeen Keeniousta käytetään perusosoitteen https://keenious.com kautta. Kirjautuneella käyttäjällä on käytössään kaikki Keeniouksen ominaisuudet.

Haun aloitus

Haun aloitussivulla on kolme vaihtoehtoa hakusyötteen antamista varten: PDF, URL tai Text. Oletuksena on PDF, mutta ensimmäisillä käyttökerroilla lienee helpointa käyttää Text-valintaa, jolloin pääset kirjoittamaan hakusyötteen avautuvaan tekstikenttään (kuva alla).

  • Jos valitset PDF-vaihtoehdon, huomaa että pdf ei saa olla kuva tekstistä vaan sen pitää olla tekstimuotoinen pdf
  • Jos valitset URL, linkin on vietävä pdf-muotoiseen dokumenttiin ja linkin on päätyttävä muotoon .pdf

Linkit artikkelien kokoteksteihin

Keenious ei itsessään sisällä artikkelien kokotekstejä. Keeniouksen kautta voit lukea artikkelien tiivistelmät, mutta varsinaiset kokotekstit sijaitsevat esim. kustantajien sivuilla. Keeniouksesta löydät linkkejä sekä vapaasti luettaviin (open access) että lisensointia edellyttäviin artikkeleihin. Laurea-kirjaston tilaukset kattavat suuren osan hakutulosten artikkeleista, mutta eivät kaikkea.

Kun avaat Keeniouksessa jonkin artikkelin tiedot, linkit näkyvät tiivistelmätietojen alla.

  • Check Laurea UAS Access -linkin kautta voi tarkistaa, onko Laurealla käyttöoikeus ko. artikkeliin. Jos on, löydät linkin avautuvalta SFX-sivulta. Jos ei ole, SFX-sivulla lukee teksti Ei elektronista kokotekstiä saatavissa.
  • DOI-linkki vie yleensä kustantajan palveluun. Mikäli kyseessä ei ole open access -artikkeli, sinulle todennäköisesti tarjotaan mahdollisuutta  ostaa artikkeli.

 

Open access -artikkelit

Open access -artikkelit on merkitty open access -kuvakkeella. Open Access -artikkeleihin on suositeltavaa siirtyä PDF- tai LINKS-otsikoiden alla näkyviä linkeistä. Ne vievät artikkeliin nopeammin ja luotettavammin kuin Check Laurea UAS Access -linkit

 

Open Access -artikkeleihin rajaaminen

Hakutuloslistalla voit Filters-toiminnon kautta rajata hakutuloksen pelkästään open access -artikkeleihin. Toimintoa kannattaa käyttää harkiten, sillä samalla hakutuloksista katoaa suuri joukko Laurealle lisensioituja artikkeleita.

 

Keeniouksen integrointi tekstinkäsittelyohjelmiin

Keeniousta voi käyttää selainkäytön ohella myös suoraan tekstinkäsittelyohjelmassa (MS Word, Google Docs). Kun olet lisännyt Keeniouksen lisäosan tekstinkäsittelyohjelmaan, voit tehdä artikkelihakuja suoraan tekeillä olevaan tekstiisi tai sen osaan liittyen. Saat Keeniouksen toiminnot näkyville klikkaamalla tekstinkäsittelyohjelmassa näkyvää Keenious-kuvaketta.

Keenious & word

Keenious ja suomen kieli

Keenious on ensisijaisesti englanninkielisten artikkeleiden hakutyökalu. Suomenkielisellä hakusyötteellä on mahdollista löytää myös suomenkielisiä artikkeleita, mutta tulosten määrä on jokseenkin vaatimaton.

Suomenkielisellä hakusyötteellä voi kuitenkin hakea englanninkielisiä artikkeleita. Kun olet kirjautunut Laurean Keenious Plus -tiliisi, voit kirjoittaa hakusyötteen suomeksi ja tehdä Cross Language -haun. Keenious kääntää tällöin hakusyötteesi englanniksi ja tekee sen jälkeen englanninkielisen haun OpenAlex-hakuindeksiin. Tuloksena on lista englanninkielisiä artikkelita.

 

Tarkemman teknisen kuvauksen Cross Languagen toiminnasta löydät täältä.

Keenious ja tietosuoja

Keenious on norjalaislähtöinen palvelu, jonka palvelimet sijaitsevat EU/ETA -alueella.

Keenious vakuuttaa, että se toimii EU:n GDPR-asetuksen mukaisesti. Palveluun syötettyjä tietoja ei tallenneta mihinkään eikä käytetä palvelun kehittämiseen.

Ohjeita ja opastusta

Keeniouksen Help Center -sivulta löydät runsaasti ohjeita Keeniouksen käyttöön.

Laajemmin tekoälyn ja tiedonhaun välisestä suhteesta voit lukea Laurea-kirjaston ylläpitämästä Tekoäly tiedonhaussa -oppaasta

Kysymykset ja palaute

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa Keenioukseen liittyen? Tarvitsetko opastusta sen käyttöön? Haluatko esittelyn ryhmällesi?

Kuulemme mielellään näkemyksesi Keeniouksesta tiedonhaun työkaluna.

Lähetä viestisi osoitteeseen library [at] laurea.fi 

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement