Skip to Main Content

Avoimet oppimateriaalit: Näin käytät Creative Commons -lisenssejä

CC-lisenssit mahdollistavat oppimateriaalien avoimuuden

Avoimet oppimateriaalit:

  • on vapautettu yleiseen käyttöön public domain.
  • tai lisensoitu avoimella lisenssillä creative commons.

joka antaa muille oikeuden maksuttomaan pääsyyn, käyttöön, muokkaukseen ja uudelleen jakamiseen olemattomin tai vähin rajoituksin.

Creative Commons on tunnetuin lisensointijärjestelmä, jonka avulla tekijä voi antaa haluamansa oikeudet teoksensa käyttäjille. CC-lisenssin avulla voit antaa muilla käyttöoikeuksia teokseesi, se ei vie sinulta tekijyyttä tai tekijänoikeutta. Eri ehtoja yhdistelemällä voit jakaa oikeuksiasi itsellesi ja tilanteeseen sopivalla tavalla. Lisenssin käyttäminen ei edellytä mitään rekisteröintiä tai muuta lupaa. Riittää, että lisäät tiedon valitsemastasi lisenssistä teoksesi yhteyteen.

CC-lisenseihin ja oikean lisenssin valitsemiseen voit hakea apua CreativeCommons.fi ja CreativeCommons.org sivustoilta tai esimerkiksi tutustumalla kaavioon.

undefined

Kuva: Wikimedia Commons CC0

Creative Commons -lisenssit

 

Mitä ovat Creative Commons -lisenssit?

Creative Commons -lisenssien avulla tekijä voi itse määritellä teoksensa (esimerkiksi kuva, teksti, video) käyttöoikeudet ja kertoa niistä teoksen käyttäjille. CC-lisensseillä tekijä antaa teosten käyttäjille luvan hyödyntää teostaan laajemmin kuin tekijänoikeuslaki muutoin sallisi. 

Lähtökohtaisesti käyttäjä voi kopioida, välittää, levittää ja esittää CC-lisenssillä jaettua teosta sekä sen pohjalta tehtyjä versioita ilman erillistä lupaa. Tekijä voi kuitenkin rajoittaa näitä perusoikeuksia erilaisilla ehdoilla. 

Creative Commons -lisenssijärjestelmä koostuu neljästä erilaisesta ehdosta, joita yhdistämällä tekijä voi määritellä haluamansa käyttöoikeudet teokselleen:

cc logo. Nimeä (BY, ByAttribution) = Tekijän nimi on mainittava, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Epäkaupallinen (NC, NonCommercial) = Teoksen kaupallinen käyttö on kielletty, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Ei muutoksia (ND, NoDerivates) = Teosta ei saa muokata, muutoin teosta saa käyttää vapaasti.

cc logo. Jaa samoin (SA, ShareAlike) = Teoksesta tehtyjä muunnelmia saa levittää vain samalla lisenssillä kuin alkuperäistä teosta. 

 

Peruslisenssien lisäksi järjestelmään kuuluu ns. CC0-lisenssi, jonka avulla tekijä voi luopua kaikista oikeuksista teokseensa ja vapauttaa teoksen yleiseen käyttöön (engl. public domain). CCO logo.

Lisenssit merkitään siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC, jota seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä (esim. CC BY-SA, Nimeä-Jaa samoin).

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Julkaise CC-lisenssillä

Voit julkaista hyödyntäen Creative Commons -lisenssejä. Riittää, että merkitset valitsemasi lisenssin teokseesi tai sen yhteyteen. Sopivan lisenssin löydät helpoiten käyttämällä lisenssivalitsinta. Erilaisia ehtoja yhdistelemällä voit määritellä teoksesi käyttöoikeudet omaan tilanteeseesi sopivalla tavalla. Lisenssivalitsimen avulla voit myös määritellä, miten sinut mainitaan tekijänä ja saat luotua valmiin lisenssimerkinnän sekä painettuun materiaaliin että verkkojulkaisuihin.

 Lisenssin käyttäminen ei edellytä rekisteröintiä tai muuta lupaa. Lue lisää Creative Commons (Suomi) -sivustolta.

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Miten käytän CC-lisensoituja aineistoja? 

CC-lisensoidun kuvan tai muun aineiston käyttö edellyttää, että toimit lisenssin ehtojen mukaisesti. Lisenssimerkintä on yleensä selkeästi näkyvillä aineiston yhteydessä tai esimerkiksi verkkosivun alareunassa joko symbolina, kirjainyhdistelmänä tai aukikirjoitettuna. Lisenssimerkintää klikkaamalla avautuu tiivistelmäsivu, jossa kerrotaan selkeästi ja lyhyesti aineiston tärkeimmät käyttöehdot. Tiivistelmän taustalla olevaan lakitekstiin voit tutustua tiivistelmäsivulta löytyvästä linkistä. 

Kun käytät CC-lisensoitua aineistoa omissa materiaaleissasi, toimi lisenssin ehtojen mukaisesti. Aina on mainittava vähintään

  • tekijän nimi
  • lisenssi, jolla teos on jaettu sekä linkki lisenssiin
  • lähde / linkki teoksen alkuperäiseen julkaisupaikkaan
  • muunnelmissa on mainittava sekä alkuperäinen tekijä että muunnelman tekijä sekä ilmaistava jotenkin, mitä kumpikin on tehnyt (tarkista aina ensin, että lisenssi sallii teoksen muuntelun).

 

CC0-lisenssin merkitseminen

Jos aineisto on jaettu CC0-lisenssillä, on tekijä luopunut kaikista oikeuksistaan ja luovuttanut teoksen vapaaseen yleiseen käyttöön. Tällöin tekijä- ja lisenssitietoja ei periaatteessa tarvitse ilmoittaa.

Merkitse kuitenkin tekijä- ja lisenssitiedot myös CC0-lisensoitujen aineistojen yhteyteen, mikäli hyödynnät CC-lisensoituja materiaaleja opetuksessa tai oppimateriaaleissa. Tällöin kuva tai muu aineisto erottuu Kopioston kopiointiluvalla verkosta kopioiduista aineistoista tai vaikkapa itse ottamastasi valokuvasta.

Esimerkkejä:

"" ""
Kuva: Kristina Alexanderson, Flickr (CC BY-NC-ND 2.0) Kuva: ChristopherPluta, (CC0)

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Etsi CC-lisensoituja aineistoja

Creative Commons –lisensoitua aineistoa voi hakea verkosta lukuisten erilaisten haku- ja sisältöpalveluiden avulla. Tälle sivulle on koottu valikoima palveluita, joista voit etsiä käyttöoikeuksiltaan vapaata tai osittain rajoitettua aineistoa. Muista aina tarkistaa käyttämäsi palvelun tai aineiston käyttöehdot.

Avoimia oppimateriaaleja

Avoimet oppimateriaalit ovat avoimesti saatavilla olevia CC-lisensoituja oppimiseen ja koulutukseen suunnattuja sisältöjä. Alla keskeisiä avointen oppimateriaalien hakupaikkoja, lisää löydät Avointen oppimateriaalien oppaasta.

Etsi monenlaista avointa sisältöä:

CC-lisensointuja kuvapankkeja:

Lisätietoa kuvista:

Lähde, käyttö- ja muokkauslupa saatu: TurkuAMK. Digitaaliset aineistot opetuksessa -opas.

Tekijänoikeudet opetuksessa

Tekijänoikeudet opetuksessa. Tarmo Toikkanen CC BY 4.0

Webinaarit: Tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet avoimessa toimintakulttuurissa

Video: Tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet avoimessa toimintakulttuurissa, osa 1:

Avoimen toimintakulttuurin lisenssiasiat periaatteessa ja käytännössä. CC BY-SA 4.0 Tarmo Toikkanen, videon tekijät

Video: Tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet avoimessa toimintakulttuurissa, osa 2:

Erityiskysymyksiä ja -tilanteita avoimessa toimintakulttuurissa. CC BY-SA 4.0 Tarmo Toikkanen, videon tekijät

Video: Tekijänoikeudet ja käyttöoikeudet avoimessa toimintakulttuurissa Webinaari osa 3: Kysymykset. CC BY-SA 4.0 Tarmo Toikkanen, videon tekijät

Suositeltavat avoimet CC-lisenssit

Avoimuuden kannalta suositeltavia CC-lisenssejä ovat:


 CC BY 4.0.  CC BY 4.0 Nimeä

Teosta saa kopioida, levittää, esittää ja muuttaa vapaasti, myös kaupallisiin tarkoituksiin. Tekijän nimi on aina mainittava asianmukaisesti eikä tekijän nimeä, kuvaa tai logoa saa muuttaa. CC BY on yleisin avoimien sisältöjen lisenssi.

 

CC BY-SA 4.0. CC BY-SA 4.0 Nimeä-Jaa samoin

Kuten CC BY, mutta johdannaisteoksia saa levittää vain samalla lisenssillä, jolla käytetty teos oli lisensioitu.  Suositeltava oppimateriaaleille.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement