Skip to Main Content

E-kirjat: Ohjeita etsimiseen ja käyttöön

Laurea-kirjasto hankkii e-kirjoja useiden eri e-kirjapalveluiden kautta. Tältä sivulla kerrotaan, mistä Laurealle hankitut e-kirjat löytyvät ja annetaan ohjeita e-kirjojen käyttöön.

Mistä Laurealle hankitut e-kirjat löytyvät

Laurea-kirjaston hankkimat e-kirjat löytyvät Laurean Finnan tai eri e-kirjapalveluiden omien hakuliittymien kautta.

Laurean Finnan kautta löydät kaikki Laurealle hankitut kotimaiset e-kirjat sekä suurimman osan englanninkielisistä e-kirjoista. Finnan haku kohdistuu kirjojen kuvailutietoihin, eli nimekkeeseen, asiasanoihin, tiivistelmään, tekijätietoon jne. Finnan haku ei kohdistu e-kirjan tekstiin.

E-kirjojen omissa hakuliittymissä (muut kuin Ellibs) haku kohdistuu bibliograafisten perustietojen lisäksi myös kirjan tekstiin. Varsinkin englanninkielisiä e-kirjoja kannattaa hakea Ebook Centralin oman hakuliittymän kautta. Ebook Centralin kirjoista suurin osa on kuvailtu Finnaan vain hyvin suppeilla tiedoilla.

Hankintapyynnön jättäminen. Jos kokoelmistamme puuttuu jokin tärkeä e-kirja, voit jättää hankintatoiveen sähköpostitse: library(at)laurea.fi.

E-kirjojen lataaminen

Tietyt kirjaston hankkimat e-kirjat on mahdollista ladata määräajaksi PC:lle, Macille tai mobiililaitteelle. Laurea-kirjaston käyttämistä e-kirjapalveluista kirjojen lataamisen sallivat Ellibs, Ebook Central, EBSCO ja VLeBooks.

Ladattavat e-kirjat on kopiosuojattu Adoben digitaalisten käyttöoikeuksien hallinnan (DRM) ohjelmistolla. Tämän vuoksi käyttäjän tulee ennen kirjojen lukemista asentaa laitteelleen DRM-suojausta tukeva lukuohjelma. PC- ja Mac-koneilla käytetään Adobe Digital Editions -ohjelmaa. Mobiililaitteille ladattavan sovelluksen nimi on Adobe Digital Editions tai Bluefire Reader.

Ellibs-kokoelman kirjoja voi lisäksi ladata PC- ja Mac-koneille Thorium Reader -sovelluksen kautta luettavaksi. Thorium Reader käyttää omaa Adoben DRM:stä riippumatonta suojaustekniikkaa.     

Ellibs-kokoelman kirjoja voi ladata mobiililaitteille (Android, iOS) erilliseen Ellibs-sovellukseen. Huom! Ellibs-sovellus ei toimi yhteen esim. Laurea Finnan Ellibs-kirjojen linkitysten kanssa, vaan kirjat pitää etsiä sovelluksen sisällä.

Lukuohjelman lataaminen mobiililaitteelle (Android / iPad / iPhone)

Lukuohjelman lataaminen PC:lle tai Macille

  • Luo Adobe-tili osoitteessa http://www.adobe.com/go/digital-editions-createID (ei välttämätöntä)
  • Lataa Adobe Digital Editions. Valtuuta (authorize) halutessasi koneesi Adoben tunnuksilla. PC:llä ja Macilla valtuutuksen voi myös ohittaa.
  • Huom! Laurean henkilökunnan työasemalle lataamisen voi tehdä itse Software Centerin kautta. Klikkaa työpöydän vasemman alakulman Windows-kuvaketta ja kirjoita software center. Software Centerin Applications -välilehdeltä pääset lataamaan Adobe Digital Editionsin. Jos lataamisessa on ongelmia, ota yhteys Laurean IT-tukeen servicedesk@laurea.fi.

Sivujen printtaaminen ja kopioiminen

Printtaus- ja kopiomisoikeudet vaihtelevat palvelu- ja kirjakohtaisesti. Tavallisesti printtaaminen ja kopioiminen on kokonaan estetty. Toisissa palveluissa on sallittua kopioida ja printata osa sivumäärästä omaan käyttöön.

Mahdolliset rajoitukset selviävät yleensä kirjan perustietosivulla tai kopiointia kokeilemalla.

E-kirjaan viittaaminen

Kaikissa e-kirjoissa ei ole merkittynä sivunumeroita, mikä vaikeuttaa täsmällisen viittauksen tekemistä. Laureassa viittaustiedot rakennetaan ensisijaisesti Laurean viittausohjeistuksen mukaisesti.

Tarkentavana apuna voit käyttää myös Suomen kustannusyhdistyksen viittausohjetta.

E-kirjojen kuuntelu

Saavutettavuus-oppaasta löydät tietoa miten e-kirjojen kuuntelu onnistuu eri e-kirjapalveluiden kohdalla. Samassa oppaassa kerrotaan myös Celia-kirjastosta, jonka äänikirjoja voit hyödyntää, jos sinulla on lukemiseste.

Kirjastolle hankitut e-kirjakokoelmat

Kotimaiset e-kirjakokoelmat

Muut ulkomaiset e-kirjakokoelmat

Tietoa käyttöoikeuksista ja etäkäytöstä

""Laurea-kirjastolle hankitut (lisensoidut) e-aineistot on merkitty Laurean logolla. Lisensoitujen e-aineistojen etäkäyttö edellyttää henkilökohtaisilla Laurean verkkotunnuksilla kirjautumista (Haka-kirjautuminen). Laurean kampusverkossa lisensoidut e-aineistot toimivat pääsääntöisesti ilman erillistä kirjautumista.

Aineistokohtaisista käyttöoikeuksista löydät tietoa klikkaamalla aineiston nimen perässä olevaa copyright-kuvaketta, aineistojen sivuilta tai kysymällä kirjastosta.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement