Saavutettavuus – helpota lukemista: E-kirjat ja e-lehdet

Kuuntele e-kirjoja

E-kirjojen saavutettavuusominaisuudet vaihtelevat. Niitä tuotetaan eri tiedostomuodoissa (EPUB, PDF), minkä vuoksi kirjapalvelussa voi olla eri tavoin toimivia e-kirjoja.

Käyttöön vaikuttaa myös  millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten. Mobiililaitteissa voi kokeilla laitteen omaa Lue ääneen -toimintoa. 

Joskus e-kirjojen kuunteluun tarvitaan erillinen ruudunlukuohjelma. Monissa e-kirjapalveluissa kirjan voi ladata Adobe Digital  -lukuohjelmaan, joka toimii yleensä ruudunlukuohjelmien kanssa.

E-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää ruudunlukuohjelmien käytön.

Ulkomaisia e-kirjapalveluja

Palvelun oma online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia. Selaimeen avautuvia e-kirjoja voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. Lukuohjelmia varten on aktivoitava erillinen saavutettavuustila Accessibility mode (settings - profile). Se tarvitaan myös ruudunlukuohjelmia (mm. NVDA, VoiceOver) varten. Lukemista helpottavat ominaisuudet on koottu saavutettavuusselosteeseen.

 

Video: University of Worcester Library Services

Kotimaisia e-kirjapalveluja

Lue ääneen -toimintoja voi kokeilla PC:llä selaimeen avautuvien suomenkielisten kirjojen kuunteluun. Useat e-kirjapalvelut mahdollistavat visuaalisen parantamisen  mm. tekstin koko ja fontti, taustaväri, kontrastit.

HUOM! E-kirjapalvelun ominaisuudet ja siellä olevien e-kirjojen tiedostomuoto vaikuttavat siihen, kuinka selaimen Lue ääneen toimii. Kokeile eri selaimia.

Lisää tietoa Saavuta e-kirja materiaalista. 

Alma Talent

Kirjapalvelun aihealueet, esimiestyö, taloushallinto, juridiikka. Selaimeen aukeavat  e-kirjat kuunneltavissa selainten toiminnoilla.  Kirjojen käyttö onnistuu myös ruudunlukuohjelmalla Adobe Reader -ohjelmassa. 

Ellibs

Eri kustantajien e-kirjojen saavutettavuustoiminnot eroavat käytettävyydeltään Selaimeen avautuvien Ellibs-kirjojen kuuntelua voi kokeilla, mutta kuuntelutoiminnon käyttäminen on kankeaa. Ladatun Ellibs-kirjan kuunteluun on käytettävä erillistä lukohjelmaa (esim. NVDA). Ellibsillä on oma mobiilisovellus.Tarkempia ohjeita Ellibsin sivuilta

Oppiportti

Terveysalan Duodecimin Oppiportin sisältöä mm. oppikirjoja  luetaan selaimen yli. Sisältöä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. 

Kauppakamaritieto

Liiketalouden ja lainsäädännön Ammattikirjaston e-kirjoja luetaan selaimen yli ja selaimeen liitettyjen  ruudunlukuohjelmien käyttö on mahdollista

Kuuntele artikkeleita

Tietokantojen e-artikkelit ovat  luettavissa joko PDF- tai HTML-muodossa. Tallennusmuoto vaikuttaa siihen, kuinka kuuntelu toimii. Artikkelitietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja ja mahdollisuuksia säätää tekstiä näytöllä. Tutustu tietokannan toimintoihin, niitä kehittetään jatkuvasti!

EBSCO

Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita Listen-napista mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Osa PDF-muotoisista uudemmista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla. Lataa artikkeli ennen kuuntelua.

Proquest

Kun artikkelin avaa Full text -välilehdellä (HTML-formaatti), löydät kuuntelupainikkeen. Soittimen ominaisuuksia ei voi säätää. Huom! Soitinta ei ole sallittu kaikissa artikkeleissa

Osa uudemmista PDF- artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla. Lataa PDF-artikkeli ennen kuuntelua. 

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement