Skip to Main Content

Saavutettavuus – helpota lukemista: Englanninkieliset e-kirjat ja e-lehdet

Kuuntele e-kirjoja

E-kirjoja tallennetaan eri tiedostomuodoissa, yleisimmin muodoissa EPUB ja PDF. Myös tallennusalustat ovat erilaisia. Tämä vaikuttaa siihen, että e-kirjat voivat toimia eri tavoin. Lisäksi DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää e-kirjan kuuntelun ruudunlukuohjelmien avulla.

Kuunteluun vaikuttaa se, millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten. Mobiililaitteissa voit kokeilla laitteen omaa Lue ääneen -toimintoa. E-kirjapalvelulla voi myös olla oma lukusovellus.

Joskus e-kirjojen lukemiseen tarvitaan erillinen ohjelma. Monissa e-kirjapalveluissa se on Adobe Digital Editions. Kuunteluun tämän ohjelman kanssa on käytettävä erikseen ladattavaa  eleisiin perustuvaa ruudunlukuohjelmaa, kuten NVDA. Tällaisten ruudunlukuohjelmien käyttö vaatii harjoittelua.

E-kirjojen lukemista helpottavat oman laitteen toiminnot, jotka kehittyvät jatkuvasti. Kokeile laitteillasi mitä toimintoja siellä on!

 

Ebook Central

Palvelun oma online-lukutila ei tue ruudunlukuohjelmia. Selaimeen avautuvia e-kirjoja voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. Lukuohjelmia varten on aktivoitava Ebookissa erillinen saavutettavuustila Accessibility mode (settings - profile). Katso ohjeet videolta. Ebookin lukemista helpottavat ominaisuudet on koottu saavutettavuusselosteeseen

Video: University of Worcester Library Services

 

Kuuntele e-artikkeleita

Tietokantojen e-artikkelit ovat  luettavissa joko PDF- tai HTML-muodossa. Tallennusmuoto vaikuttaa siihen, kuinka kuuntelu toimii. Artikkelitietokannoissa voi olla omia sisäänrakennettuja kuuntelutoimintoja, ja mahdollisuuksia säätää tekstiä näytöllä. Tutustu tietokannan toimintoihin, niitä kehitetään jatkuvasti!

Suurenna näytön tekstiä halutessasi.

EBSCO

Mikäli artikkeli on HTML-muodossa, voit käyttää Ebscon omaa Text-to-Speech -toimintoa. Ennen kuuntelua voit valita Listen-napista mm. korostusvärin ja lukunopeuden. Osa PDF-muotoisista uudemmista artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla. Lataa artikkeli ennen kuuntelua.

Abstraktit ja Full text -muodossa olevat tekstit voi kääntää usealle kielelle mukaanlukien suomeksi.

Video Oulun yliopiston kirjasto, CC-BY-SA 4.0 (3:08 min)

Proquest

Kun artikkelin avaa Full text -välilehdellä (HTML-formaatti), löydät kuuntelupainikkeen. Lukutoiminnon ominaisuuksia ei voi säätää. Tekstistä voi myös maalata haluamansa kohdan ja kuunnella sen. Huom! Soitinta ei ole kaikissa artikkeleissa.

Osa uudemmista PDF- artikkeleista on kuunneltavissa PDF:n omalla lukutoiminnolla. Lataa PDF-artikkeli ennen kuuntelua. 

Video Oulun yliopiston kirjasto, CC-BY-SA 4.0 (2:42 min)

Emerald

Artikkelin voi avata HTML tai PDF -muodossa. Vaihtoehdot ovat tuloslistassa artikkelin kohdalla oikealla. HTML-muotoista tekstiä voit kuunnella selaimesi Lue ääneen -toiminnolla. Vastaavasti PDF:n kohdalla voit kokeilla toimiiko Lue ääneen.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement