Saavutettavuus – helpota lukemista: Suomenkieliset e-kirjat

Kuuntele e-kirjoja

E-kirjoja tallennetaan eri tiedostomuodoissa, ja tallennusalustat ovat erilaisia.Tämä vaikuttaa siihen, että e-kirjapalvelussa voi olla eri tavoin toimivia e-kirjoja. Lisäksi e-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää kuuntelun ruudunlukuohjelmien avulla.

E-kirjojen kuunteluun vaikuttaa se, millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten. Mobiililaitteissa voit kokeilla laitteen omaa Lue ääneen -toimintoa. E-kirjapalvelulla voi myös olla oma lukusovellus.

Joskus e-kirjojen lukemiseen tarvitaan erillinen ohjelma. Monissa e-kirjapalveluissa se on Adobe Digital Editions. Kuunteluun tämän ohjelman kanssa on käytettävä erikseen ladattavaa  eleisiin perustuvaa ruudunlukuohjelmaa, kuten NVDA. Tällaisten ruudunlukuohjelmien käyttö vaatii harjoittelua.

E-kirjojen lukemista helpottavat oman laitteen toiminnot, jotka kehittyvät jatkuvasti. Kokeile laitteillasi mitä toimintoja siellä on!

Kotimaisia e-kirjapalveluja Laurean opiskelijoille

Laurea-kirjasto on hankkinut e-kirjoja opiskelijoiden käyttöön eri aloilta. E-kirjapalveluihin pääsee kirjautumaan Laurean tunnuksilla.

Selaimeen avautuvien kirjojen kuuntelua voi kokeilla Lue ääneen -toiminnoilla. Useat e-kirjapalvelut mahdollistavat tekstin visuaalisen muokkaamisen, kuten tekstin koon, fontin, taustavärin ja kontrastin vaihtamisen.

HUOM! E-kirjapalvelun ominaisuudet ja siellä olevien e-kirjojen tiedostomuoto vaikuttavat siihen, kuinka selaimen Lue ääneen toimii. Kokeile eri selaimia.

Saavuta e-kirja

E-kirjoissa on lukemista helpottavia ominaisuuksia.

Ellibs

Ellibsissä on eri kustantajien e-kirjoja ja niiden saavutettavuustoiminnot eroavat käytettävyydeltään Selaimeen avautuvien Ellibs-kirjojen kuuntelua voi kokeilla, mutta kuuntelutoiminnon käyttäminen on kankeaa. Ladatun Ellibs-kirjan kuunteluun on käytettävä erillistä lukohjelmaa (esim. NVDA). Ellibsillä on oma mobiilisovellus kirjojen lukemiseen.Tarkempia ohjeita Ellibsin sivuilta

Oppiportti

Terveysalan Duodecimin Oppiportin sisältöä (mm. oppikirjoja)  luetaan selaimen yli. Sisältöä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. 

Alma Talent

Kirjapalvelun aihealueet ovat liiketalous, johtaminen ja juridiikka. E-kirjat aukeavat suoraan selaimeen ja niitä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. ADOBE READER

Kauppakamaritieto

Tietopalvelussa on liiketalouden ja juridiikan Ammattikirjasto, jonka e-kirjoja luetaan selaimen yli. Selainten Lue ääneen -toimintoa on mahdollista käyttää.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement