Saavutettavuus – helpota lukemista: Suomenkieliset e-kirjat

Kuuntele e-kirjoja

E-kirjoja tallennetaan eri tiedostomuodoissa, ja tallennusalustat ovat erilaisia.Tämä vaikuttaa siihen, että e-kirjapalvelussa voi olla eri tavoin toimivia e-kirjoja. Lisäksi e-kirjan DRM-suojaus eli digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta voi estää kuuntelun ruudunlukuohjelmien avulla.

E-kirjojen kuunteluun vaikuttaa se, millä laitteella luet ja minkälaisen sovelluksen e-kirjapalvelu tarjoaa. Jos luet e-kirjaa selaimen yli, voit ladata selaimen oman lisäosan kuuntelua varten. Mobiililaitteissa voit kokeilla laitteen omaa Lue ääneen -toimintoa. E-kirjapalvelulla voi myös olla oma lukusovellus.

Joskus e-kirjojen lukemiseen tarvitaan erillinen ohjelma. Monissa e-kirjapalveluissa se on Adobe Digital Editions. Kuunteluun tämän ohjelman kanssa on käytettävä erikseen ladattavaa  eleisiin perustuvaa ruudunlukuohjelmaa, kuten NVDA. Tällaisten ruudunlukuohjelmien käyttö vaatii harjoittelua.

E-kirjojen lukemista helpottavat oman laitteen toiminnot, jotka kehittyvät jatkuvasti. Kokeile laitteillasi mitä toimintoja siellä on!

Kotimaisia e-kirjapalveluja Laurean opiskelijoille

Laurea-kirjasto on hankkinut e-kirjoja opiskelijoiden käyttöön eri aloilta. E-kirjapalveluihin pääsee kirjautumaan Laurean tunnuksilla.

Selaimeen avautuvien kirjojen kuuntelua voi kokeilla Lue ääneen -toiminnoilla. Useat e-kirjapalvelut mahdollistavat tekstin visuaalisen muokkaamisen, kuten tekstin koon, fontin, taustavärin ja kontrastin vaihtamisen.

HUOM! E-kirjapalvelun ominaisuudet ja siellä olevien e-kirjojen tiedostomuoto vaikuttavat siihen, kuinka selaimen Lue ääneen toimii. Kokeile eri selaimia.

Saavuta e-kirja

E-kirjoissa on lukemista helpottavia ominaisuuksia.

Ellibs

 • Eri kustantajien e-kirjoja PDF- tai EPUB-formaatissa
 • E-kirjojen saavutettavuusosaminaisuudet vaihtelevat
 • Osaa kirjoista voi lukea selaimessa, ladattuna Adobe Digital Editions -ohjelmaan tai Thorium Reader -ohjelmaan. Vaihtoehdot näkyvät kun valitset e-kirjan.
 • Ellibsin mobiilisovelluksen saa iOS ja Android-laitteisiin. Sovelluksessa ei ole omaa ääneenlukutoimintoa.
 • Ellibsillä ei ole omaa sisäänrakennettua teksti-puhuminen -toimintoa. Kuuntelua voi kokeilla:
  • Selaimeen avautuvat krjat selainten ruudunlukuohjelmilla, kuuntelutoimintojen käyttäminen kankeaa (ohjeita alla pdf:ssa)
  • Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan ladatun kirjan kuuntelussa käytettävä erillistä lukohjelmaa (esim. NVDA).
  • Thorium Readerin -lukuohjelmaan ladattua (EPUB-muotoista) kirjaa  voi kuunnella suoraan ohjelman oman ääneenlukutoiminnon kautta
 • Ellibsin ohjevideo Thorium Readerin lataamisesta ja käytöstä

Video: Oulun yliopiston kirjasto (2:43 min)

Oppiportti

Terveysalan Duodecimin Oppiportin sisältöä (mm. oppikirjoja)  luetaan selaimen yli. Sisältöä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. 

Oppiportin oppikirjoissa on sisäänrakennettu kuuntelumahdollisuus. Toimii eri selaimilla.

Alma Talent

Kirjapalvelun aihealueet ovat liiketalous, johtaminen ja juridiikka. E-kirjat aukeavat suoraan selaimeen ja niitä voi kuunnella selainten Lue ääneen -toiminnoilla. ADOBE READER

Kauppakamaritieto

Tietopalvelussa on liiketalouden ja juridiikan Ammattikirjasto, jonka e-kirjoja luetaan selaimen yli. Selainten Lue ääneen -toimintoa on mahdollista käyttää.

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement