Skip to Main Content

Saavutettavuus – helpota lukemista: Kuuntele tekstiä

Mobiililaitteet ja selaimet

Kuva ​USA-Reiseblogger, Pixabay Licence

Ruudunlukuohjelma on apuväline, joka lukee verkkosivulla olevan sisällön käyttäjälle ääneen. Ohjelma voi lukea suoraan näytöllä olevaa tekstiä tai sen käyttö perustuu eleisiin. Monissa mobiililaitteissa ja selaimissa on ruudunlukuohjelma valmiina. 

Laitteisiin voi myös ladata sekä ilmaisia että maksullisia kehittyneitä ruudunlukuohjelmia apuvälineiksi. Nämä ohjelmat (esimerkiksi NVDA) on suunnattu lähinnä näkövammaisille. Niiden käyttö vaatii harjoittelua, koska lukuohjelmaa käytetään eleillä tai näppäinkomennoilla.

Video Oulun yliopiston kirjasto CC-BY-SA 4.0 (3:41 min)

Videossa kerrotaan miten verkkosivuja, e-kirjoja ja e-artikkelita voi kuunnella.

 

Tiedostot

PDF-tiedostot (useimmat) - Lue ääneen -työkalu Adobe Readerissa  

  • Avaa tiedosto -> näytä/view -> lue ääneen/read outloud -> aktivoi toiminto-> valitse uudestaan näytä/view -> lue ääneen/read outloud -> valitse lue sivu tai koko tiedosto.
  • Samasta kohdasta voit pysäyttää ja deaktivoida toiminnon
  • Voit maalata tekstistä osan, jonka haluat kuunnella
  • Kieli on määriteltävä erikseen dokumentin kielen mukaan. Suomi voi puuttua lukuäänenä tietokoneesi asetuksista. Parhaiten toimii englanninkielisen tekstin kuunteluun.
  • Huom! PDF-tiedoston kuuntelu edellyttää, että se on koodattu esteettömäksi. Puute on etenkin vanhemmissa tiedostoissa.

O365Lue-toiminto

ExcelTeksti puheeksi –toiminnot

Esimerkkejä ruudunlukuohjelmista

Mobiililaitteet

Kuuntelutoiminnot löytyvät yleensä laitteen asetuksista. Polku vaihtelee eri laitteiden ja valmistajien mukaan. Katso esimerkiksi Käyttöapu, Helppokäyttöisyys, Esteettömyystoiminnot -valikkojen takaa.

Mobiililaitteissa on oltava tarkkana kun valitsee kuuntelutoimintoa. Valinta voi viedä esimerkiksi suoraan näytön lukuun tai muuttaa komennot eleisiin perustuviksi (näppäinkomennot), jonka käyttö vaatii harjoittelua.

 

Selaimet

Videot Oulun yliopiston kirjasto,  CC-SA-BY 4.0

Laurea-kirjasto | Saavutettavuusseloste | Laurea Library | Accessibility statement