Tutkijan tueksi: Tutkijan some

Mitä on tutkijan sosiaalinen media?

Tutkijan sosiaalisen median palveluista tunnetuimpia ovat mm. ResearchGate, Mendeley ja Academia.edu. Nämä ovat maksuttomia yhteisöpalveluita tutkijoille ja tieteentekijöille – tieteentekijän Facebook tai LinkedIn. Esimerkiksi ResearcGatessa voit luoda oman profiilin, nostaa omat julkaisut esille CV:n tapaan ja linkittää omiin julkaisuihin, jakaa tiedostoja, seurata oman alan uusimpia tutkimuksia, perustaa ryhmiä ja osallistua keskusteluun. Palveluiden kautta saat lisää näkyvyyttä omalle tutkimuksellesi.

Laurea suosittaa ensisijaisesti artikkelien tallentamista Theseus-tietokantaan - sieltä voit linkittää tutkijan sosiaalisen median palveluun.

ResearchGateen Theseuksen kautta

Laurea suosittaa ensisijaisesti artikkelien tallentamista Theseus-tietokantaan - sieltä voit linkittää tutkijan sosiaalisen median palveluun. Näin sinun ei tarvitse itse huolehtia tallennusoikeuksista. Rinnakkaistallentamisessa Laurean Tieto- ja julkaisupalvelu vastaa artikkelien tallentamisesta, lupien kysymisestä ja embargojen asettamisesta. Käyttäessään kaupallista jakelukanavaa tutkijan on huolehdittava näistä asioista itse – mikäli aikoo noudattaa tekijänoikeuksien haltijan eli kustantajan ohjeita.

Kun julkaisusi on tallennettu Theseukseen, saat julkaisullesi pysyvän osoitteen, lisäksi Theseus on hyvin hakukoneoptimoitu.

Riittääkö jako somessa rinnakkaistallennukseksi?

Eikö rinnakkaistallennukseksi riitä artikkelin jakaminen ResearchGatessa ja Academia.edussa? Ei, sillä tutkijoiden sosiaalisen median palveluissa pysyvää tallennusta ei voida taata eivätkä artikkelit ole samalla tavalla haettavissa samasta korkeakoulun kontekstista.

Lisää aiheesta.
 

Saako oman artikkelin jakaa somessa?

Kustantajien politiikat vaihtelevat sen suhteen, saako artikkelia jakaa tutkijoiden somessa.Yksikään iso kaupallinen kustantaja ei anna lupaa artikkelin lopullisen PDF:n tallentamiseen mihinkään kustantajan oman sivuston ulkopuoliseen palveluun, ainakaan ilman erillistä lupaa. Tämän takia kannattaa aina tarkistaa kustantajalta, saako omaa artikkelia jakaa. Osa kustantajista kieltää artikkelien jakamisen kaupallisissa verkostoissa kokonaan, osa sallii sen samoilla ehdoilla kuin rinnakkaistallentamisen julkaisuarkistoihin. Kun jaat artikkelisi esim. ResearchGatessa, vastuu on sinulla itselläsi.

How can I share it?

How can I share it? -sivustosta voit tarkistaa, miten kunkin kustantajan julkaisemia artikkeleita on mahdollista sosiaalisissa verkostoissa jakaa. Alla olevan kuvan periaatteet on hyväksynyt iso osa kustantajista ja osa sosiaalisen median palveluista, tosin ResearchGate ja Academia.edu eivät ole vielä ottaneet kantaa.

ResearchGateen Theseuksen kautta

Laurea-kirjasto | Laurea Library